ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτώση του πετρελαίου – Τελικά θα αγοράσουμε φθηνότερα και από το φυσικό αέριο;

ptosh-petrelaioy

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη λιανική στην Ελλάδα διαμορφώνεται κοντά στο ένα ευρώ με πτωτική μάλιστα τάση, ενώ όσοι δικαιούνται και το επίδομα θέρμανσης αγοράζουν το πετρέλαιο σε τιμή κοντά στα 62 λεπτά το λίτρο.

Οι προβλέψεις μάλιστα λένε ότι αναμένεται και άλλη μείωση του πετρελαίου και συστήνουν σταδιακή αγορά ώστε να μπορέσουν να πετύχουν καλές τιμές μέσα στον επόμενο μήνα.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και πόσο

Το επίδομα, όπως και πέρσι, κλιμακώνεται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία. Συγκεκριμένα, η Επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες και με δεδομένο ότι η επιδότηση ανέρχεται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο, για τα πρώτα 120 τ.μ. της κατοικίας και με πλαφόν κατανάλωσης τα 3.000 λίτρα, τα 1.800 λίτρα, τα 960 λίτρα και τα 600 λίτρα για κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες, το επίδομα διαμορφώνεται ως εξής:

για την Α΄ Ζώνη: 1.050 ευρώ

για τη Β΄ Ζώνη: 630 ευρώ

για τη Γ΄ Ζώνη: 336 ευρώ

για τη Δ΄ Ζώνη: 210 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι με την υποβολή της αίτησης στο TAXIS, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητούν προκαταβολή του 25% του επιδόματος.

Τα κριτήρια

Εισοδηματικά: Εως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Ακίνητης Περιουσίας: Εως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι Ζώνες

Α΄: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

Β΄: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

Γ΄: Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

Δ΄: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού

Πηγή: iefimerida.gr