ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Απεταξάμην…το Διαδίκτυο»: Συστάσεις της Ιεράς Συνόδου προς κληρικούς

Με «λουκέτο» απειλούνται και διάφορες ιστοσελίδες ενοριών, οι οποίες δεν λειτουργούν με τους κανόνες που γνωστοποιούνται με σχετική έγκυκλιό της. 
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι διαδικτυακοί περιορισμοί που τίθενται από την Εκκλησία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στους θρησκευόμενους κύκλους, καθώς η πλειοψηφία των κληρικών αλλά και αρκετών μοναχών εδώ και χρόνια είναι χρήστες του facebook όσο και του twitter. Το ίδιο ισχύει και για πολλές ενορίες. 
Στην εγκύκλιο, αφού αναφέρεται πως η συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας κατά το Σύνταγμα είναι κατοχυρωμένη για όλους, ξεκαθαρίζεται: «Οι μοναχοί δεν επιτρέπεται να εκφράζονται, ακόμη και διά των μέσων του Διαδικτύου, διά τρόπου ο οποίος τους οδηγεί στην αλλοτρίωση της ασκητικής τους υποσχέσεως και σε ανάμιξή τους σε εγκόσμιες μέριμνες, γεγονός που πλήττει τη φύση του μοναχισμού». 
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο σεβασμός που εμπνέουν οι μοναχοί και οι κληρικοί «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη διχαστικού λόγου, τον προπαγανδισμό, την υποστήριξη παρατάξεων, την έκφραση προσωπικής εμπαθείας, την προσβολή της τιμής και της υπολήψεως λαϊκού ή κληρικού ή ακόμη και την πρόκληση σχίσματος προς τον τοπικό επίσκοπο ή προς όσους έχουν την ευθύνη διοικήσεως άλλων μητροπόλεων, ορθοδόξων εκκλησιών και πατριαρχείων».

Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος κρίνει ότι σε περίπτωση που αναπαράγονται τα παραπάνω τότε είναι όχι μόνο «παράνομο και ανήθικο» αλλά και «αιρετικό», εκτροπή -όπως εξηγεί- του κληρικού και του μοναχού από την αποστολή του.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος