ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος του έτους η μετάλλαξη Όμικρον θα αφορά στο 50% των νέων κρουσμάτων

Τα μέτρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά για τον έλεγχο της διασποράς, αρκεί να εφαρμόζονται από όλους, επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3,σημείωσε ότι «η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στη χώρα, με το 20% των καθημερινών νέων κρουσμάτων να οφείλονται σε αυτή» και πρόσθεσε πως «μέχρι τέλος του έτους, όπως είπε, η μετάλλαξη Όμικρον θα αφορά το 50% των νέων κρουσμάτων».

Σημείωσε επίσης ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει, την ώρα που η Δέλτα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση από τα τέλη Νοεμβρίου. Πάντως, οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι παρότι η Όμικρον είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε επίσης ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30 % του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας αυτής παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση.

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι ικανοποιητικά, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και πρέπει να τηρούνται από όλους.