ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρωτικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προωθεί η Κυβέρνηση

images

Στα τέλη του 2014 θα είναι έτοιμος ο νόμος που θα αφορά στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, στην επαναφορά του λοκ-άουτ και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αν και ήδη στα σχέδια αυτά έχει εκφράσει τη διαφωνία του το ΠΑΣΟΚ.

Ο νόμος θα επιφέρει τέσσερις αλλαγές : Στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες για να είναι νόμιμες πρέπει να έχουν υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), με τη διάταξη του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων. Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων και τέλος στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών, το οποίο θα αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται.