ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε 20ημερη αποχή από 30 Μαΐου οι Συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιώς και Νήσων

Σε 20ημερη αποχή προχωρούν από τις 30 Μαίου, οι Συμβολαιογράφοι της Αθήνας, Πειραιώς και Νήσων. Αυτό αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία, στην πρωτοφανούς μαζικότητας γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστήσει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των μεταγραπτέων πράξεων και συμβολαίων από τις 30 Μαίου, χωρίς να επιλυθούν σωρεία νομικών και τεχνικών προβλημάτων που εκκρεμούν.

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων για την καθιέρωση, ως μόνου τρόπου καταχώρισης, τον ηλεκτρονικό, διατυπώνονται διότι πέραν των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, πιστεύουν ότι η ασφάλεια των συναλλαγών καθώς και η δυνατότητα επιλογής των συμβαλλομένων πρέπει να επιτρέπει και την δια φυσικής παρουσίας καταχώριση. Ζητούν λοιπόν να επιλυθούν όλα τα θέματα, τεχνικά και νομικά για την καταχώριση ηλεκτρονικά και να είναι επιτρεπτό στον πολίτη να επιλέγει τον τρόπο που επιθυμεί.

Υπέρ της αποχής προσανατολίζονται και οι άλλοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας (μερικοί εκ των οποίων ήδη απέχουν). Έτσι, πιθανότατα η προκηρυχθείσα στις 30.5.2022 αποχή να είναι πανελλαδική.