ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Σε επιφυλακή οι αρχές για τις φάρμες εκτροφής βιζόν στη Δυτική Μακεδονία

Σε επαγρύπνιση είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στη Δυτική Μακεδονία μετά την ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για κρούσματα κορονοϊού σε βιζόν σε χώρες της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν 90 φάρμες κυρίως σε Κοζάνη και Καστοριά στις οποίες εκτρέφονται περίπου ένα εκατομμύριο γουνοφόρα ζώα, αφου δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα, ούτε στο προσωπικό, ούτε στα βιζόν.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης Σωκράτης Ηλιάδης, οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς από την ανοιξη μόλις εμφανίστηκε η πανδημία.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Κτηνίατρο Κατερίνα Δαδαμόγια, εκτός των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις φάρμες, έχει συσταθεί και μια άτυπη ομάδα εργασίας από Κτηνιάτρους με δύο Έλληνες και ένα Δανό που παρακολουθούν από κοντά τις φάρμες.

Στην ομάδα προστέθηκε και η Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, που λειτουργούν με οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Εκτροφέων γουνοφόρων ζώων Μίλτος Καρακουλάκης τόνισε ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκτροφής των μινγκ από τον περασμένο Φεβρουάριο τηρούν όλα τα πρωτοκόλλα προφύλαξης, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα κρούσμα.

Επίσης, καθώς ο Νοέμβριος είναι ο μήνας παραγωγής των δερμάτων, σε όλες τις φάρμες γίνεται αιματολογικός έλεγχος πριν προχωρήσουν στην σφαγή των ζώων.