slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη η «Επιχείρηση Πάσχα»! Τι να προσέξετε για να μην σας βγει… ξινό!

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο της ΕΛΑΣ με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα άσκοπων μετακινήσεων αλλά και συνωστισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κρούσματα κορωνοϊού και να ανατρέψουν τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει η χώρα μέχρι στιγμής.

Με τα αυστηρότερα μέτρα που θα ισχύσουν έως την Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, επεκτείνεται σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ συμμετέχουν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα προκειμένου να εντοπίζουν παραβάτες, θα κάνουν περιπολίες σε 24ωρη βάση δηλώνοντας την παρουσία τους με αναμμένους φάρους και χρήση ηχητικών σημάτων όπου χρειάζεται. Ταυτόχρονα, οι αρχές χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα προκειμένου να εντοπίζουν άμεσα τυχόν παραβάτες τόσο των μέτρων για τις μετακινήσεις όσο και των μέτρων για τις συναθροίσεις.

Ειδικότερα για σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, στόχος των αρχών είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της μετακίνησης από τα αστικά κέντρα σε άλλες περιοχές, των συγκεντρώσεων σε σπίτια, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

Προβλέπεται επίσης η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.