ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ ενόψει Πολυτεχνείου

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου με κορύφωση τη μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία το απόγευμα της Τρίτης, έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία πως ο αντεξουσιαστικός χώρος εμφανίζεται διατεθειμένος να προκαλέσει πολιτική ένταση και να δηλώσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ριζοσπαστική Αριστερά. 

Την ανησυχία των Αρχών επιτείνει το  κείμενο που συνέταξαν οι φυλακισμένοι Νίκος Ρωμανός και Παναγιώτης Αργυρού και καλούν σε εξέγερση του «Μαύρου Δεκέμβρη», ενώ σε  επιφυλακή βρίσκονται και οι ηγεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας για τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είπε πως «οι ενέργειες θα είναι σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρετε από την ηγεσία σας. Που σημαίνει, όχι συγκρουσιακή διάθεση, πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Ο ελληνικός λαός να διαδηλώσει χωρίς κανένα πρόβλημα και εμείς να κάνουμε την δουλειά μας, που σημαίνει να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, να αποτρέψουμε σπασίματα, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να αποτρέψουμε και βεβήλωση χώρων -γιατί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έχει και μία συμβολική, ιερή σημασία, πέρα από τα μάρμαρα και τα σκαλιά». 

Σε ό,τι αφορά στη χρήση της βίας από την πλευρά της έννομης τάξης, ο κ. Τόσκας τόνισε: «Η βία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Γιατί εάν γίνει ο κανόνας, προκαλεί και από την άλλη μεριά βία και τέλος ξέρετε ότι δεν υπάρχει. Σκεφτόμαστε τη δημιουργία ήπιου κλίματος, που θα βοηθήσει στη συνέχεια στο σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλο. Όχι στην καταστολή, αλλά στην κοινή αστυνόμευση, που εξυπηρετεί άμεσα τον πολίτη».