ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σφοδρή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Πλημμυρισμένα σπίτια, εγκλωβισμένοι και χάος στους δρόμους (Βίντεο)

Κυκλοφοριακό χάος, πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές σε καλλιέργειες των αγροτικών περιοχών έχει φέρει η κακοκαιρία που πλήττει από τη νύχτα τη χώρα.

 

H βροχόπτωση έφερε κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, με ούρες να σχηματίζονται στην Εθνική Αθηνών Λαμίας και στα δύο ρεύματα, στη Μεσογείων και στην Κηφισίας. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη Λεωφόρο Βάρης, ενώ ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους οδηγούς λόγω της κακής ορατότητας. 

Στα βόρεια προάστεια της Αττικής έριξε έτνονο χαλάζι, ενώ σε πόλεις της περιφέρειας σημειώθηκαν ανεμοστρόβιλοι, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη δυτική Πελοπόννησο.

H Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων που έπεσαν σε δρόμους, ενώ οι δρόμοι του λεκανοπεδίου έχουν μετατραπεί σε απέραντο πάρκινγκ.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυριώς στην Ελευσίνα, το Μενίδι, την Σαλαμίνα και τα βορειανατολικά προάστεια. Στην Ελευσίνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των πλημμυρισμένων οδών Ωκεανίδου και Δημοκριτών. 

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και σε Πεντέλη και Κορωπί, Γλυκά Νερά, όπου δρόμοι πλημμύρισαν.

Μεγάλα προβλήματα στην Ηλεία 
   
Σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής Ηλείας έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις, που πλήττουν την περιοχή από νωρίς σήμερα το πρωί. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ειδικότερα, λόγω του όγκου του νερού έχουν πλημυρίσει σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Βάρδας, ενώ έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται επίσης στην περιοχή της Βουπρασίας, ενώ μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Ακόμη, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, με δυνάμεις από γειτονικές περιοχές.

Εκτακτα μέτρα προστασίας

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους, που αναμένεται από αύριο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.
  •