ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκ και θρήνος στο Αγαθονήσι: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες στο Αγαθονήσι, το οποίο έσπευσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί η Άγκυρα εκδίδοντας μια προκλητική NAVTEX λίγη ώρα μετά από την τραγωδία.  

Το Αιγαίο έγινε «υγρός τάφος» για 16 αθώες ψυχές. Επτά άνδρες, δύο γυναίκες, έξι παιδιά και ένα βρέφος πνίγηκαν, όταν το ξύλινο σκάφος με το οποίο είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, αναποδογύρισε ένα ναυτικό μίλι από το Αγαθονήσι.

«Χάλασε η μηχανή, την ώρα που θήλαζα το μωρό μου. Ανησυχήσαμε και σηκωθήκαμε όρθιοι στη βάρκα. Σε λίγα λεπτά, βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου που θήλαζα …χάθηκε» είπε στους ντόπιους η μία από τους τρεις διασωθέντες.

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές που έκαναν στον ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος του νησιού και κυρίως ο δύτης, που έπεσε στο νερό για να σώσει ανθρώπους, αλλά έβγαζε νεκρούς. Όπως είπε ο κ. Γιάννης Κανέλλης στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στα άψυχα κορμάκια των παιδιών που έβρισκε διάσπαρτα στην θάλασσα, «πήγαινα κοντά τους, να τα πιάσω, να τα βάλω στην βάρκα ή επάνω στο σκάφος του Λιμενικού και έκλαιγα, τρελαινόμουνα, έλεγα “τι να κάνω τώρα. Είναι πνιγμένος ο άνθρωπος, τα παιδιά”.

“Ήμουν στον βυθό και έκλαιγα – Ενα δεκάχρονο αγόρι ήταν σαν να κοιμάται στην θάλασσα”

“Είναι απίστευτο. Eγώ ήμουνα κάτω στον βυθό και έκλαιγα. Δεν μπορώ να σας πω, ειδικά όταν είδα τα παιδιά αυτά και ένα δεκάχρονο αγόρι, λες και κοιμόταν πάνω στην θάλασσα, ένα κορίτσι 17χρονο. Τι να πω; Τα θυμάμαι και τρελαίνομαι. Στο σημείο που βγήκανε ήταν όλο σπηλιές, κακός τόπος δηλαδή και ίσως χτυπάγανε, γιατί είδα και μερικούς που ήτανε τα μούτρα τους τα χέρια τους χτυπημένα πάρα πολύ, πολλά χτυπήματα από τα βράχια».

Ο Δήμαρχος του νησιού, Ευάγγελος Κοττορός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε «ήταν κάτι που μας συγκλόνισε όλους, δυο γυναίκες που ήταν μητέρες …η μια θήλαζε το μικρό της, ήταν κάτι που μας συγκλόνισε!». 

Σύμφωνα με τους διασωθέντες το σκάφος ακινητοποιήθηκε μεσοπέλαγα όταν ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί η μηχανή του. Όπως λέει ο Δήμαρχος Αγαθονησίου «το σκάφος ακινητοποιήθηκε από βλάβη στην μηχανή. Σταμάτησε η μηχανή. Πανικοβλήθηκαν σηκώθηκαν όρθιοι, φοβήθηκαν και στην προσπάθεια τους αναποδογύρισε η βάρκα ανετράπη και έγινε το κακό».

Τρεις από τους συνολικά 22 επιβαίνοντες κατόρθωσαν να βγουν στην στεριά και να ενημερώσουν τις αρχές για το ναυάγιο.

Οι έρευνες στην περιοχή, όπου πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι συνεχίζονται και από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, δύτες της οποίας κάνουν αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτιμάται ότι τα σώματα των άλλων τριών επιβαινόντων στην ξύλινη βάρκα έχουν παρασυρθεί από τα ρεύματα.

«Έφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια.  Παραδίπλα είδα να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια!» είπε, στον φωτογράφο Γιώργο Μουτάφη, ένας ψαράς που έφθασε από τους πρώτους στην περιοχή της τραγωδίας.