ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΟΚ! Πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «εγκέφαλος» σπείρας διακίνησης ναρκωτικών

astynomia

Σάλος έχει προκληθεί μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών το οποίο είχε απλώσει… «πλοκάμια» σε Αχαΐα, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία και Αττική, κάτω από την μύτη πραγματικά των αστυνομικών αρχών, και με εμπλοκή ενός πρώην ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είχε ξανακατηγορηθεί και καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα πριν από 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφθάνουν στο PatrasTimes, αλλά και όσες έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, ο συγκεκριμένος «εγκέφαλος» της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, είναι ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος είχε διατελέσει την δεκαετία του ’90 ως διοικητής αστυνομικών υπηρεσιών στην Ηλεία.

Μάλιστα, είχε φυλακισθεί πριν από 15 χρόνια ως αρχηγός συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών και πλέον κατηγορείται και πάλι ως ηγετικό στέλεχος της συμμορίας που διακινούσε ουσίες τα τελευταία χρόνια στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και στην Αττική.

Αυτό που προκύπτει ως νεότερο στοιχείο, είναι πως ο «εγκέφαλος» είχε πλέον βάλει στο «κόλπο» και τον μόλις 20 ετών γιο του.

Τι είχε γίνει πριν 15 χρόνια

Το κύκλωμα που είχε αποκαλυφθεί τότε με πρωταγωνιστή τον ίδιο, αλλά και με τη συμμετοχή και άλλων αστυνομικών, είχε δει το φως της δημοσιότητας την χρονική περίοδο 1997-1998 και τότε, όπως γράφει tovima.gr, είχε αποκαλυφθεί πως γινόταν καλλιέργεια 2.000 δενδρυλλίων χασίς στην περιοχή της Οινόης Ηλείας, πως πωλούσαν προστασία σε καταστήματα της περιοχής, έκαναν εκτεταμένη τοκογλυφία, συμμετείχαν σε κυκλώματα σωματεμπορίας με αλλοδαπές, ενώ εμπλέκονταν και σε παρανομίες με κουλοχέρηδες κ.α.

Τότε μάλιστα είχε αυτοκτονήσει ένας 33χρονος καφεπώλης από τον Πύργο που είχε αφήσει στο ΙΧ του επιστολή που κατήγγειλε τον εκβιασμό του από τον εν λόγω υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Συνολικά για εκείνη την υπόθεση διαφθοράς στην Ηλεία είχαν σχηματισθεί 15 φάκελοι

Τι συμβαίνει τώρα

Αυτό που αναφέρουν πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. το συγκεκριμένο κύκλωμα έχει δράση πολλών ετών, αποτελείται κυρίως ανέργους, αγρότες, αυτοκινητιστές κ.α., οι οποίοι ωστόσο διατηρούσαν πολυτελείς κατοικίες και Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, ενώ υπήρχε «ταμείο» για να πληρώνει χρηματικές εγγυήσεις και άλλα έξοδα όσων μελών του κυκλώματος που είχαν κατά καιρούς ποινικές εμπλοκές.

Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εντυπωσίασε ότι τα δεκάδες μέλη του κυκλώματος είχαν «κωδικοποιημένους» τρόπους και ειδικές μεθόδους επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η δράση τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ υπήρχαν τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας και, όπως προέκυψε, συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».

Επιπλέον κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας και στο Ζεφύρι Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, από τα οποία τα 19 είναι μέλη των οργανώσεων ενώ ένας κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Από τους συλληφθέντες 19 είναι Έλληνες, ηλικίας από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Επίσης 136 άτομα περιλαμβάνει η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση και αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»). Από τα 136 άτομα τα έξι είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

πηγή : patrastimes.gr