ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκάρει το ρεπορτάζ του ΒΒC για τα προσφυγόπουλα της Μόριας-Μικρά παιδιά κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν  οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους στη Μόρια παρουσίασε το ΒΒC.

Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι ζουν στον καταυλισμό. Μια μικρή πολιτεία … που δεν διαθέτει καν τα στοιχειώδη. Ανάμεσά τους 7.000 παιδιά.

Οι ψυχολόγοι που μιλούν στο κορυφαίο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο  κάνουν λόγο  για κολαστήριο, όπου δεκάδες παιδιά έχουν αυτοκτονικές τάσεις.

Χτυπούν τα κεφάλια τους στον τοίχο

«Στις προσχολικές ηλικίες… βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα, ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους υποστηρίζει η ειδικός.

Στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβουν τα χέρια τους ή  να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν».

«Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν», συμπληρώνει η παιδοψυχολόγος.

Αυτοσχέδιο σχολείο

Ο πρόσφυγας Ζέκρια έχει φτιάξει ένα αυτοσχέδιο σχολείο για τα παιδιά της χώρας και λέει στο BBC πως «κανείς δεν εγκαταλείπει την χώρα του επειδή το θέλει.

Το ρεπορτάζ καταλήγει με τη διαπίστωση πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά στις αρχές της επόμενης χρονιάς στην ηπειρωτική χώρα.

Επίσης υπόσχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, ωστόσο καλεί την Ευρώπη να μοιραστεί την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης.