3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκαριστικές αποκαλύψεις στο usay για την κατάσταση στη Μόρια – Του Δημήτρη Γιατζόγλου

Του Δημήτρη Γιατζόγλου

Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα και από ότι φαίνεται θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμη.  Οι αριθμοί που απλώς από ότι φαίνεται υπάρχουν χωρίς να πολυσκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές σε άθλιες συνθήκες, κάτι που προφανώς δεν πολυαπασχολεί τα μυαλά των Βρυξελλών , αφού η λογική είναι πάρτε χρήματα αλλά εδώ μην έρθουν.

Η εξέλιξη της Κυριακής για πολλούς δεν ήταν και δεν είναι έκπληξη. Στη Μόρια με απλά λόγια συντελείται ένα έγκλημα διαρκείας. Και φυσικά δεν είναι μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από την μια στιγμή στην  άλλη, ούτε και σε μια νύχτα. Ούτε είναι θέμα για αντιπολίτευση. Ούτε και ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουμε απλώς και μόνο με τους γνωστούς τρόπους επικοινωνιακής αντιμετώπισης.

Ο κ. Ανάστασιος Υφαντής είναι επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου και μας ξεκαθαρίζει ότι «η κατάσταση είναι έκρυθμη εδώ και πάρα πολύ καιρό και όχι μόνο τους τελευταίους 5-6 μήνες. Είναι γνωστό εδώ και καιρό πόσοι χωράνε στη Μόρια και πόσοι στην ουσία έχουν συγκεντρωθεί.  3000 άτομα χωράει και αυτή την στιγμή βρίσκονται πάνω από 13.000. Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν πάρα πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, άτομα με χρόνιες  παθήσεις, μιλάμε για πάνω από δέκα διαφορετικές εθνότητες. Και το οξύμωρο. Να έχουμε εκεί εθνικές και ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκές αρχές. Και να μην  υπάρχει ένας μίνιμουμ συντονισμός μέσα στο κέντρο. Βέβαια όλα αυτά συνδέονται με την αύξηση των ροών αλλά και με την συχνότητα των αφίξεων στα νησιά μας».

Πόσο δύσκολο είναι το έργο τους κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε καθημερινό επίπεδο. «Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μια μεγάλη επιβάρυνση αλλά και μια ματαίωση του έργου. Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξεις αυτό τον πληθυσμό όταν βλέπεις ότι υποφέρει σε αυτές τις συνθήκες. Απάνθρωπες συνθήκες και πραγματικά φτάνεις σε ένα σημείο και δεν ξέρεις τι μέσα να χρησιμοποιήσεις για να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους. Με όρους δημόσιας υγείας αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους. Για παράδειγμα οι ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά. Υπάρχουν συνθήκες ζούγκλας. Διακίνηση ναρκωτικών, όταν αυτά τα παιδιά είναι στην ουσία απροστάτευτα, έχουν στηθεί παράτυπα καταστήματα μέσα, καφέ, κουρεία, όλα ανεξέλεγκτα. Έχουν δημιουργηθεί όροι μια κλειστής κοινότητας. Υπάρχει κόσμος που είναι εκεί και πάνω από 2,5 χρόνια. Έχουν τον χώρο οικείο και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Όταν συμβαίνει αυτό πολλοί άνθρωποι βλέπουν και ζουν άσχημες εικόνες και καταστάσεις. Αυτά τα παιδιά αύριο μεθαύριο ως ενήλικες μπορεί να αναπαράγουν όλα αυτά τα φαινόμενα. Στο σύνολο του πληθυσμού εκεί το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες και παιδιά».

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί Σύριοι βρίσκονται στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που ενδεχομένως να δούμε μια επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία να δούμε ακόμη περισσότερο κόσμο να προσπαθήσει να έρθει εδώ. Δεν θα φτάσουμε βεβαίως στους αριθμούς του 2015 αλλά εμείς μιλάμε για κρίση ήδη. Κρίση που έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης και τους κινδύνους για τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ασύλου, όσο και η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών».

Ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά από πρόσκληση του τοπικού προεδρείου της Λέσβου βρέθηκε στη Μόρια στις 27 Αυγούστου για να δει από κοντά τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του. Αυτό που ξεκαθαρίζει από την αρχή της κουβέντας μας είναι πως στην τελευταία φωτιά «ήμασταν τυχεροί γιατί ευτυχώς το σημείο ήταν κάπως προσβάσιμο. Τα οχήματά μας είναι μεγάλα και δεν πάνε εύκολα παντού. Υπάρχουν άλλα σημεία με πεζούλια και μονοπάτια πουν αν πιάσει εκεί φωτιά δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα καιγόντουσαν πολύ γρήγορα 500 σκηνές. Και δεν φαίνεται να σταματάει εδώ το κακό. Και τον χειμώνα θα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πυρκαγιά. Αυτοί οι άνθρωποι βάζουν φωτιά για να μαγειρέψουν, φωτιά για να ζεσταθούν».

Και την ίδια στιγμή στη Λέσβο έχουν τρομερή έλλειψη από πυροσβέστες στο νησί. «Η υπηρεσία αποδυναμώθηκε κατά 50%. Έφυγαν 35 συνάδελφοι και πήγαν στο αεροδρόμιο. Τα κενά δεν καλύφθηκαν. Και αυτοί οι συνάδελφοι δεν επιχειρούν πια σε μια φωτιά. Το πρόβλημα πυρασφάλεια είναι μεγάλο. Και αν είχαμε κάτι χειρότερο στη Μόρια δεν θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε».