ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπείρα κυνηγών χαλκού προκάλεσε ζημιές 38.000 ευρώ στη δυτική Αχαΐα

Επί οκτώ μήνες λεηλατούσε τα αγροτεμάχια και τις επιχειρήσεις σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας μια σπείρα «κυνηγών» χαλκού, που ξήλωναν τα καλώδια, ενώ είχαν «γδύσει» ακόμη και μια εξοχική κατοικία.

Από τις 38 κλοπές οι οποίες έχουν εξιχνιαστεί ως τώρα, οι δράστες προκάλεσαν ζημιές που ξεπερνούν τα 38.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες, αλλά και στον ΔΕΔΔΗΕ.

Η δράση της εγκληματικής ομάδας είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο και εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα των αστυνομικών της Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι εξακρίβωσαν τα στοιχεία ταυτότητας των τεσσάρων μελών της που δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, αλλά και τα στοιχεία των ιδιοκτητών τεσσάρων επιχειρήσεων ανακύκλωσης μετάλλων στους οποίους διέθεταν προς πώληση τη λεία τους.

Τα μέλη της σπείρας είχαν προκαλέσει εκτεταμένες φθορές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες είχαν αρπάξει καλώδια συνολικού μήκους 1.241 μέτρων, 21 ορθοστάτες, μοτέρ άντλησης υδάτων, 90 μέτρα αγωγό άρδευσης και εξαρτήματα από ρολόγια της ΔΕΗ. Αφού αφαιρούσαν τον χαλκό καίγοντας τα πλαστικά περιβλήματα των καλωδίων, τον πωλούσαν στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης.

Σε βάρος των τεσσάρων δραστών σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία, διακεκριμένες κλοπές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας και σε βάρος των τεσσάρων επιχειρηματιών για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να διαλευκανθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.