ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα φαρμακεία το εμβόλιο της γρίπης – Ποιες ομάδες έχουν προτεραιότητα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το τέλος της συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης το οποίο πλέον θα χορηγείται στους πολίτες από τα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η επίσκεψη σε γιατρό. Η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των εμβολίων της γρίπης. Ενδεχομένως και από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η υποχρεωτική συνταγογράφηση δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της γρίπης σε αντίθεση με τις χρονιές που δεν ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση.

Τι είπε για τα «ακριβά» ραντεβού στα νοσοκομεία
Για το φαινόμενο, του κλεισίματος ραντεβού σε νοσοκομεία και άλλες προνομιακές δομές, μέσα από πενταψήφιο αριθμό, γεγονός που συνεπάγεται υψηλές χρεώσεις για τους πολίτες, σημείωσε πως «είναι ένα φαινόμενο που πάει περίπου μια δεκαετία πίσω κι οφείλεται σε συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με ιδιώτες παρόχους τηλεφωνίας».

Οι τιμές χρέωσης είναι διαφορετικές σε κάθε πάροχο, εξήγησε και παραδέχτηκε πως «όντως υπάρχουν υψηλές χρεώσεις, υπάρχει όμως και πάροχος που επιβάλει αστική χρέωση για κάθε κλήση».

Και στα φαρμακεία
Για το λόγο αυτό, ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τα νοσοκομεία, σε  κάθε σύμβαση που λήγει, η νέα που υπογράφεται να προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει καμία χρέωση για την περίοδο αναμονής του τηλεφωνήματος και να επιλέγονται τα φαρμακεία με την χαμηλότερη χρέωση.
Εμβόλιο της γρίπης : Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών)
Άστεγοι
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Επίσης, όσοι έχουν:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down