3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα τελάρα… η απόγνωση των παραγωγών των λαϊκών αγορών- Σαπίζουν τα προϊόντα τους στην καραντίνα- Έτοιμοι για αγωγές

Σαπίζουν στα χωράφια και στα τελάρα τα προϊόντα των παραγωγών των λαϊκών αγορών, μετά την απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, για κλείσιμο των λαϊκών αγορών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία λόγω του κορωνοϊού.

Μια αιφνίδια απόφαση που έπιασε στο… δρόμο παραγωγούς και μικροπωλητές, με ψάρια, λαχανικά και φρούτα φορτωμένα για να τα διαθέσουν στις λαϊκές αγορές. Οι εικόνες από την περασμένη Παρασκευή μαρτυρούν την καταστροφή που ήδη έχουν υποστεί….

«Ρόκα, σέλινο, παντζάρι… τελείωσαν είναι όλα για πέταμα» λέει δείχνοντας τα λίγα προϊόντα που του έχουν απομείνει, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Απόστολος Τσακανίκας, που κάνει λόγο για ξεκλήρισμα του κλάδου. «Αυτές τις Άγιες Μέρες περιμέναμε για να δουλέψουμε, και μας έκλεισαν χωρίς αιτία… Τηρήσαμε ευλαβικά όλα τα μέτρα που μας ζητήθηκαν, απόσταση, γάντια, μάσκες… όλα, και τελικά εμείς την πληρώσαμε…» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι και τα λαχανικά που είναι έτοιμα να μαζευτούν όπως μαρούλια, μαϊντανός, σπανάκι και πράσσα, θα σαπίσουν στο χώμα, αφού δεν μπορούν να τα μαζέψουν για να τα πουλήσουν.

Εκτός μέτρων στήριξης παραγωγοί και μικροπωλητές λαϊκών αγορών

Παρότι υπήρχε η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι οι λαϊκές αγορές θα συμπεριληφθούν στη λίστα με τις πληττόμενες δραστηριότητες από τον κορωνοϊό, αυτό δεν έγινε, αφού τελικά μένουν εκτός των μέτρων στήριξης.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Βασίλης Λιγούδης, επισημαίνει τους λόγους που «πετάνε» έξω από τα έκτακτα μέτρα το σύνολο σχεδόν των παραγωγών, ενώ καταθέτει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη λύση του θέματος.

«Σε πάρα πολλούς παραγωγούς, με την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ [καθεστώς βιβλίων], δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα διότι όριζε πως η ένταξη τους θα γίνει αυτόματα από το σύστημα. Κάτι που τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα στο Ε3 να αναγράφεται ως κύριος ΚΑΔ ο 01.00.00.00 [αγρότης ειδικού καθεστώτος] και το σύστημα να μη… βλέπει καν, ότι υπάρχουν και δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Για την άμεση αντιμετώπιση και λύση στο πρόβλημα αυτό, προτείνουμε μας δοθεί η δυνατότητα, στην πλατφόρμα: 1. Να καταχωρούμε τον αριθμό μητρώου της άδειας του παραγωγού λαϊκών αγορών. 2. Να καταχωρούμε τον αριθμό μητρώου της ταμειακής μας μηχανής. Να μην ληφθεί υπόψη ο ΚΑΔ σε ότι αφορά τις δευτερεύουσες δραστηριότητες, λόγω του ανωτέρω περιγραφόμενου προβλήματος.

Τονίζω για μία ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος ΚΑΔ που να χρησιμοποιείται από όλους τους παραγωγούς λαϊκών αγορών. Άρα, εάν προσπαθήσουμε να κάνουμε χρήση συγκεκριμένους ΚΑΔ, θα μείνουν εκτός των ευεργετικών διατάξεων άνω του 95% των παραγωγών».

Μας οδηγούν σε αγωγές

«Αυτή τη στιγμή τιμωρούνται οι καταναλωτές και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών… οι μεν γιατί αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά προϊόντα που μέχρι χθες κόστιζαν ελάχιστα, και εμείς γιατί δε μπορούμε να ακουστούμε πουθενά για να βρούμε το δίκιο μας» λέει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγωγές κατά παντός υπευθύνου εάν κριθεί σκόπιμο.

Μέχρι στιγμής υποστηρίζει, ότι έγιναν κάποια βήματα υπέρ τους από τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ενώ σε ερώτησή μας αν έχουν έρθει σε επαφή με την κεντρική εξουσία λέει χαρακτηριστικά….

«Που να τον βρούμε το Χαρδαλιά… εδώ δεν μπορούν να τον βρουν οι βουλευτές… αλλά και αυτοί μας λένε αν ξεσπάσει κάποιο κρούσμα ποιος θα πάρει την ευθύνη; Ρωτάω… στα σούπερ μάρκετ δεν τους πειράζει ο συνωστισμός; Δεν έχω απάντηση… Μας λένε ότι θα αποζημιωθούμε, και ξέρετε τι τους λέω; Από τη ζημιά κέρδος δεν υπάρχει… Το έχουμε δει το έργο και όταν παθαίναμε ζημιές από καταστροφές….»