ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Σταθεροποιείται ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

Την εικόνα σταθεροποίησης, πρώτη φορά σήμερα μετά από επτά εβδομάδες, που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η κυρία Παπαευαγγέλου στάθηκε ιδιαίτερα στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος μετά από αρκετό διάστημα σταθεροποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο 6%, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό.

«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι», ανέφερε και προσέθεσε ότι παρά το γεγονός πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα, «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψία».

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000», ανέφερε, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συναγερμός για την Κεντρική Μακεδονία
Τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποίησε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό με 3.000 ενεργά κρούσματα, επεσήμανε τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιεστούν τα νοσοκομεία στη συμπρωτεύουσα.

Πιεσμένο το ΕΣΥ – Δειλό μήνυμα αισιοδοξίας από το Αττικό
Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ 7 στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θέλει να μεταφέρει ένα «δειλό» μήνυμα αισιοδοξίας, από το Αττικό Νοσοκομείο, στο οποίο και η ίδια εργάζεται: «Για πρώτη φορά χθες (Πέμπτη), ημέρα εφημερίας, είχαμε μείωση των νέων εισαγωγών, στα 60 άτομα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 90 άτομα». Και προσέθεσε ότι περιμένουν να γίνει πιο εμφανής αυτή η βελτιωμένη εικόνα τις επόμενες ημέρες.

Σταθερά κάτω από το 5% ο δείκτης θνησιμότητας
ΗΒάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στις ανθρώπινες απώλειες, λέγοντας ότι «παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%, ενώ μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών».

Επιπλέον, καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, λόγω εμβολιασμού, ενώ δεν υπάρχει αύξηση θανάτων στις μικρότερες ηλικίες, κάτω των 65 ετών.

Επιστροφή στις καλές συνήθειες
Αναφέρθηκε, επίσης, στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ενός ασθενή κοροναϊού, με πιο βασικούς την παχυσαρκία, την κακή φυσική κατάσταση, το κάπνισμα, τον διαβήτη και την υπέρταση.

«Η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές μας συνήθειες», όπως είπε, αλλά πρόκειται για παράγοντες «που μπορούν και πρέπει να τροποποιηθούν, με σωστή διατροφή και άσκηση, που θα ωφελήσουν όλες τις ηλικίες».

«Να θυμηθούμε τις σωστές, τις καλές συνήθειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσεκτικό το άνοιγμα δραστηριοτήτων
Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας, δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή περιμένει τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών, προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τονίζοντας πως «η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος».

Και προσέθεσε ότι συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου, ενώ έκανε αναφορά και στα ατομικά τεστ, υποστηρίζοντας ότι με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα».

«Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες», κατέληξε.