ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Στην Ελλάδα κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη! Φόβοι για εξάπλωση του ινδικού στελέχους

Το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι αυτό που επικρατεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχει ανησυχία και για την πορεία του ινδικού στελέχους στην Ελλάδα.

Από την ανάλυση σε 1.567 τυχαία ή στοχευμένα επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2021 που διενήργησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ,  αναδείχθηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος εκ των οποίων τα 1.112 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, πέντε αφορούν στη νοτιοαφρικανική B.1.351,  τρία αφορούν στην ινδική, B.1.617.2 και ένα αφορά στο στέλεχος P.1.2.
Συνολικά 13.931 τυχαία επιλεγμένα δείγματα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2. Τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το βρετανικό Β.1.1.7 ή ΑΛΦΑ  με ποσοστό 77,10%, ακολουθεί το νιγηριανό B.1.1.318 με ποσοστό 7,62% και το νοτιοαφριανικό στέλεχος, B.1.351 με ποσοστό 0,32%.

Τόσο το βρετανικό όσο και το νιγηριανό στέλεχος κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη χώρα μας. Μάλιστα, το νιγηριανό το οποίο είναι συνδυασμός της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης, εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και καταγράφει άνοδο και στην Αττική.
Σε ό,τι αφορά την ινδική παραλλαγή η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχουν εντοπιστεί συνολικά οκτώ κρούσματα στην Ελλάδα.