ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ιόνια οδό βγαίνουν οι κάτοικοι των αποκλεισμένων χωριών στην Αιτωλοακαρνανία

Τις κινητοποιήσεις τους, με συμβολικό αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού ανάμεσα σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι, αύριο Κυριακή κλιμακώνουν οι κάτοικοι των χωριών, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα μετακίνησης, μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Ευήνου στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Παρά τις υποσχέσεις και το γεγονός ότι ήδη συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από το πρόβλημα, που δημιούργησαν οι νεροποντές της 12ης Δεκεμβρίου, λύση δεν έχει βρεθεί, ούτε και φαίνεται στον ορίζοντα κάποια προοπτική αποκατάστασης της «κανονικής ζωής» στην περιοχή. Οι ελπίδες μάλιστα που γέννησε η επίσκεψη στη γέφυρα στα τέλη Φεβρουαρίου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου διαψεύστηκαν γρήγορα, αφού στο μεταξύ δεν έγινε κάποιο ουσιαστικό βήμα για την εξεύρεση μίας μεταβατικής λύσης έως ότου κατασκευαστεί νέα γέφυρα στο σημείο – για την οποία επίσης δεν υπάρχει κάποιο νέο.

Σημειωτέον ότι πολλοί αγρότες που ξεκινούν εργασίες με τη νέα καλλιεργητική περίοδο, αναγκάζονται να περάσουν με τα οχήματά τους μέσα από το ποτάμι, αφού διαφορετικά θα πρέπει να βγουν με τα τρακτέρ και τα άλλα γεωργικά μηχανήματα στην Ιόνια οδό, κάνοντας ένα κύκλο ακόμα και 30 χιλιομέτρων, συχνά για μία απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων υπό ομαλές συνθήκες.

Οι επαγγελματίες, ειδικά όσοι έχουν σχέση με τις δραστηριότητες στο παραλιακό μέτωπο του Κρυονερίου και όλου του κάμπου ανατολικά των εκβολών του Ευήνου βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Αλλά και οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου, που μετακινούνται από χωριά πέραν του ποταμού και δίνουν φέτος πανελλαδικές, βιώνουν μία κατάσταση που σαμποτάρει την προσπάθειά τους για είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οι κάτοικοι του Γαλατά, του Περιθωρίου και του Ευνοχωρίου αποφάσισαν να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους και με σύνθημα, «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ και τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ μας», ζητούν από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους Ναυπάκτου και Μεσολογγίου άμεσες λύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, συγκέντρωση την Κυριακή θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία του Γαλατά και θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο της Γαυρολίμνης.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Σε συνεδρίασή της την Παρασκευή 8 Απριλίου, στον Γαλατά, η Συντονιστική Επιτροπή του Αγώνα των κατοίκων αξιολόγησε την κατάσταση και διαπίστωσε, όπως αναφέρει, «πως δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση στα προβλήματα και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Ακόμα, πως, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις των αρμοδίων, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις και χρονικές δεσμεύσεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων».

Με τις κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν και τον «ολιγόλεπτο, συμβολικό αποκλεισμό της Ιονίας οδού» απαιτεί «την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, την ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Τέσσερις μήνες αρκούν».

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κώστας Σακαρέλος δεν αποκλείει, εφόσον δεν υπάρξει και πάλι ανταπόκριση, να ενταθούν στη συνέχεια οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, καθώς οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην τοπική κοινωνία και οικονομία είναι δραματικές.