ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής στις ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη ο Πατούλης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χθες, Κυριακή 3 Ιουλίου, παρακολούθησε τη Συνοδική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κκ Ελπιδοφόρου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από  την ίδρυση της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής στις ΗΠΑ.

Σε ένδειξη τιμής για την ημέρα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ιερούργησε φορώντας άμφια του προκατόχου του Αλεξάνδρου, πρώτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Τη Λειτουργία παρακολούθησαν επίσης ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη Κ. Κούτρας, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλ. Παπαδοπούλου, ο Γ.Γ του Υπ. Εξωτερικών Γ. Χρυσουλακης, οι δύο πρώην Αρχιεπίσκοποι Αμερικής κ.κ. Σπυρίδων και Δημήτριος και εκπρόσωποι της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η έκθεση συμπίπτει με το συνέδριο της Αρχιεπισκοπής και της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, η οποία είναι και η πρώτη επί των ημερών του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη με  στόχο να τιμήσει όλους όσοι συνέβαλαν στη διατήρηση της κληρονομιάς της Αρχιεπισκοπής όλα αυτά τα χρόνια και η οποία εμπνέει τον Ελληνισμό.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής είχε τη χαρά και την τιμή να ξεναγηθεί στην Έκθεση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και να θαυμάσει από κοντά τα σπάνια δείγματα κληρονομιάς και ιστορίας της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής, εδώ και έναν αιώνα.

Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της Έκθεσης παρουσία εκτός  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Άγιων Πατέρων, Ευεργετών αλλά και Ομογενών ο κ. Πατούλης εξέφρασε  τη μεγάλη του συγκίνηση που είναι παρών σε αυτές τις «ιστορικές», όπως τις χαρακτήρισε ημέρες για την Ελληνική Ορθοδοξία της Αμερικής.

«Οι εκδηλώσεις αυτές με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής αλλά και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, τα οποία οι Έλληνες Ορθόδοξοι προσμένουν με  ανυπομονησία μετά από τόσα χρόνια, δείχνουν για άλλη μία φορά πως εδώ στην Μητρόπολη του Κόσμου, η καρδιά της Ελληνικής Ομογένειας, της Ελληνικής Ορθοδοξίας, χτυπά πολύ δυνατά» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά, με ταπεινότητα, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο έργο που κάνει η Εκκλησία μας για τη στήριξη όλου του Ελληνισμού της Ομογένειας. Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ. Ελπιδοφόρε, θέλω να σας συγχαρώ για το σπουδαίο έργο που κάνετε.  Είχα την τύχη να έχω παρακολουθήσει από κοντά, από τα χρόνια που ήμουν Δήμαρχος Αμαρουσίου, το έργο σας το οποίο αποτελεί φάρο ελπίδας και ενότητας και έμπνευσης για το ποίμνιό σας.

Κομίζουμε σε εσάς, μηνύματα χαράς και στήριξης από τη χώρα μας και ιδιαίτερα από την Αττική. Η πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων είναι ισχυρή, διαπνέεται έντονα από το ορθόδοξο στοιχείο. Μας ενώνουν η ιστορία, η γλώσσα και τα υψηλά ιδανικά. Σ΄αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε μαζί σας και να στηρίζουμε τις προσπάθειές σας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε εσάς και όλη την Ελληνική Ομογένεια που είναι η δύναμη μας και δίνοντας το «παρών» όπου μας ζητηθεί».

 

Σήμερα,  Δευτέρα 4 Ιουλίου, ο κ. Πατούλης θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του Εθνικού Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στη Νέα Υόρκη ο οποίος, μετά την ανοικοδόμηση του, ανοίγει τις πόρτες του μετά από 21 χρόνια.