ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο εξωτερικό αναζητούν δουλειά 600.000 άνεργοι

oaed_

Περισσότεροι από 600.000 άνεργοι θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία σε άλλο κλάδο από αυτόν στον οποίο απασχολούνταν στο παρελθόν, και 500.000 από αυτούς θα πρέπει να φύγουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτη της Εndeavor Greece, όσοι έχουν τα απαραίτητα προσόντα έχουν βρει διέξοδο στο εξωτερικό: Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2014 μετανάστευσαν 50.000 άτομα. Εκτός από την τεχνολογία, οι κλάδοι που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα αφορούν κυρίως δραστηριότητες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση τροφίμων, αλλά και σε μεγάλο βαθμό τα logistics.

Η προσπάθεια εύρεσης εργασίας σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση ,το εμπόριο, η ιατρική, η παροχή νομικών υπηρεσιών είναι σε μεγάλο βαθμό αδιέξοδη. Δύο στις τρεις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης δεν θα ανακτηθούν από τους ίδιους κλάδους ενώ σύμφωνα με τη μελέτη θα χρειαστούν 25 χρόνια για να αποκατασταθεί η ανεργία.