ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο σφυρί το ναυάγιο της Ζακύνθου;

175839

 

Τοπικά μέσα στη Ζάκυνθο μεταδίδουν την πληροφορία πως παλιά ζακυνθινή οικογένεια μεταβίβασε μια μεγάλη έκταση 15 χιλιάδων στρεμμάτων, στα ορεινά της Ζακύνθου πέριξ της παραλίας του «Ναυάγιου», σε εταιρεία που σχετίζεται με τις αγοραπωλησίες του Εμίρη του Κατάρ.

Πρόκειται για έκταση που περιβάλλει την ομορφότερη παραλία του κόσμου, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα από την huffington post.

Την αγοραπωλησία που είναι σε εξέλιξη επιβεβαιώνουν τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ο Μητροπολίτης Δωδώνης και πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην περιοχή σημειώνοντας πως με το θέμα ασχολούνται ήδη οι νομικοί σύμβουλοι της Μητρόπολης Ζακύνθου.

Ο κ. Χρυσόστομος σχολίασε πως η διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων στο ενδιαφερόμενο επενδυτή είναι σε αρχικό στάδιο και πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως η εκκλησία παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

Η έκταση βρίσκεται στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές και Βολίμες. Πληροφορίες από την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ζακύνθου αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί συμβόλαιο αξίας 9 εκατ. ευρώ και ποσό 400 χιλιάδων ευρώ ως προκαταβολή για το φόρο μεταβίβασης. Ωστόσο, η Υπηρεσία εκτίμησε ως διπλάσια την αντικειμενική αξία για το ακίνητο, δηλαδή στα 18 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας ποσό φόρου περίπου 520.000 Ευρώ.

Όπως άλλωστε γράφει η Ημερισία η εταιρεία που εμφανίζεται ως ο αγοραστής της επίμαχης έκτασης φέρεται να δραστηριοποιείται στο διεθνές real estate, ενώ ο πωλητής της επίμαχης έκτασης είναι ο τελευταίος απόγονος μιας παλιάς οικογένειας ευγενών του νησιού με τίτλους από τον 17ο αιώνα.

Την ίδια άποψη όμως με τον κ.Ακτύπη δεν φαίνεται να έχουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δ.Μυλωνάς, οι οποίοι στην φιλοξενία τους στο IonianRadio.gr έκαναν λόγο για δεδομένη πράξη αγοραπωλησία κι ενέργειες από πλευράς τους για την ακυρότητα της.

«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να πουλάνε ανενόχλητοι ότι και όποιες εκτάσεις θέλουν. Πήγαν χωρίς όρια να πουλήσουν. Εμείς για τον Άγιο Γεώργιο Κρημνών έχουμε κώδικες αδιαμφισβήτητους. Θα προχωρήσουν οι ακυρότητες. Ευτυχώς η Κτηματική και η Δασική Υπηρεσία έχουν επιμεληθεί. Πρόκειται για 3-4 χιλιάδες στρέμματα γύρω από την Αναφωνήτρια και συνολικά γύρω στις 15 χιλιάδες στρέμματα σε όλο το Δ.Δ. Ελατίων. Θα διεκδικήσω και θα κινηθώ εγώ αποκλειστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.