ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ

Στους 13 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης στην Ελλάδα

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα και οι επισκέψεις σε γιατρό αυξάνονται σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης 13 άνθρωποι (πέντε την τελευταία εβδομάδα). Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από τεσσάρων έως 89 ετών. Από τους 13 που έχασαν τη ζωή τους οι επτά ήταν σε ΜΕΘ. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β.

Τα 12 (92,3%) από τα 13 προαναφερθέντα περιστατικά ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη κι εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 3 (25%). Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Συνολικά καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.