ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σβήνουν οι καρκινοπαθείς – Χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία, πεθαίνουν περιμένοντας για κρεβάτι

 

του Γιώργου Σταματίου

Τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση που κορυφώνεται όσο περνά ο χρόνος μέσα στην κρίση καταδεικνύει η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Καθημερινά η πιο ευάλωτη κατηγορία ασθενών, οι χρόνια πάσχοντες και οι καρκινοπαθείς, έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο, καθώς επί μέρες ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο φάρμακα για τη θεραπεία που τους κρατά στη ζωή.

Η μεγαλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια. Έτσι δεκάδες καρκινοπαθείς δεν λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες την προγραμματισμένη θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη υγεία τους. 

Η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων των χρονίως πασχόντων από το Υπουργείο Υγείας, έγινε χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία των φαρμακείων των νοσοκομείων, χωρίς αναπροσαρμογή των πιστώσεων στους προϋπολογισμούς τους και με τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Αποτέλεσμα της νέας τακτικής του Υπουργείου Υγείας είναι ότι δεκάδες ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα αδυνατούν να βρουν εγκαίρως τα φάρμακά τους και καθυστερεί η θεραπεία τους. Η μαρτυρία μιας καρκινοπαθούς, 39 ετών, είναι συγκλονιστική, καθώς όπως καταγγέλλει έχασε τη χημειοθεραπεία που έπρεπε να κάνει και καθημερινά ζει με το φόβο ότι θα υποτροπιάσει εάν συνεχίσει να καθυστερεί ή να μην της χορηγείται η θεραπεία.

Εν τω μεταξύ τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων. Όπως λένε οι γιατροί, το πρόβλημα αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες και να πλήξει και άλλες κατηγορίες ασθενών που λαμβάνουν ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα. Αιτία είναι η απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, σύμφωνα με την οποία τα ακριβά φάρμακα θα χορηγούνται πλέον μόνο από τα φαρμακεία του ΕΣΥ και όχι του ΕΟΠΥΥ όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το πρόβλημα χαρακκτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρό, καθώς μέχρι τώρα οι εξωτερικοί ασθενείς αναζητούσαν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία των νοσοκομείων αρχικά, αλλά επειδή τα φαρμακεία του ΕΣΥ είχαν συνήθως περιορισμένη ή μηδενική διαθεσιμότητα, τους παρέπεμπαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πεθαίνουν περιμένοντας για κρεβάτι σε ΜΕΘ

Σοκ προκαλεί, την ίδια ώρα, η επιστροφή σε μαύρες σελίδες της ιστορίας, όταν άνθρωποι πέθαιναν στα ράτζα των νοσοκομείων. Πριν από μερικές ημέρες ένας ακόμη ασθενής έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία», περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Ο συγκεκριμένος ασθενής παρέμεινε διασωληνωμένος, σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η έλλειψη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η λίστα αναμονής έχει ξεπεράσει το 50 άτομα την ημέρα, πολλά από τα οποία θα καταλήξουν πριν βρεθεί κρεβάτι. Την ίδια ώρα, δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, αναβάλλονται λόγω της έλλειψης κλινών σε ΜΕΘ.