ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο- Η επόμενη ημέρα από τις ταραχές (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διήρκησαν τα επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο που άρχισαν κουκουλοφόροι την ώρα που χιλιάδες πολίτες, φοιτητές και μαθητές  πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του 1973.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, ενώ έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν μια ελληνική σημαία.

Παράλληλα, οι ταραξίες πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας "απάντησαν" με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται πηγές της αστυνομίας, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.

Οι κουκουλοφόροι στην πορεία χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες συνεχίζοντας τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια "ταμπουρώθηκαν" μέσα στο Πολυτεχνείο.

Λίγο πριν τις 22:00 άλλη ομάδα από 50 κουκουλοφόρους περίπου, βγήκε από την οδό Στουρνάρη και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έσπασε πεζοδρόμια και πέταξε πέτρες σε τηλεοπτικές κάμερες.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου ήταν για αρκετές ώρες αποπνικτική λόγω των χημικών, ενώ νωρίτερα ξέσπασε και φωτιά στο προαύλιο του Ιδρύματος.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 13 συλλήψεις και πέντε προσαγωγές.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αστυνομικές δυνάμεις πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επεισόδια προκαλούν περίπου 70 άτομα που έχει καταλάβει το κτίριο Γκίνη.

Η καθιερωμένη πορεία των φοιτητών της ΠΑΣΠ, με την αιματοβαμμένη σημαία ολοκληρώθηκε το απόγευμα, πριν ξεκινήσει και η "μεγάλη" πορεία, η οποία έφτασε στην αμερικάνικη Πρεσβεία λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα χωρίς εκεί να σημειωθούν επεισόδια.

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμβατικό όχημα της αστυνομίας που βρισκόταν στα Εξάρχεια και το εγκλώβισε. Οι νεαροί που απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ κατάφεραν να αρπάξουν δύο ασπίδες και δύο κράνη τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν στα αγάλματα της πλατείας.

H επόμενη Ημέρα 

Τα συνεργεία καθαρισμού βρίσκονται από νωρίς το πρωί γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου, μετά από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν και που αμαύρωσαν την 43η επέτειο.

Παράλληλα, μια ομάδα κουκουλοφόρων βρίσκεται ακόμα μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου και πριν από λίγη ώρα, πέταξαν πέτρες σε τηλεοπτικά συνεργεία.


Η επόμενη μέρα στο Πολυτεχνείο από Enikos_gr