ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για αρκούδα που κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης!

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς προσπαθούν να εντοπίσουν μία αρκούδα που εμφανίστηκε σε διάφορα σημεία των δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Νεάπολης-Συκεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Grtimes.gr, μεταξύ άλλων και οι άνθρωποι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες προκειμένου να εντοπίσουν το θηλαστικό, το οποίο φαίνεται πως παραστράτησε. Συναντούν ωστόσο ένα σημαντικό εμπόδιο: το σκοτάδι. Κι αυτό γιατί το μεγαλόσωμο ζώο φαίνεται ότι εμφανίζεται μόνο τα βράδια, αφού το μελίσσι το οποίο ρήμαξε δις βρέθηκε σε άθλια κατάσταση την επόμενη ημέρα, ενώ όσοι το αντίκρυσαν, είπαν ότι το είδαν βράδυ.

Επιπλέον, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, έδωσε στη δημοσιότητα συμβουλές σε κυνηγούς, μελισσοτρόφους, κτηνοτρόφους και πολίτες που κινούνται και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις παρυφές δασών, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα λέει στο GRTimes o εκπρόσωπος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Παναγιώτης Στεφάνου, είναι ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο η αρκούδα η οποία εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες σε Φίλυρο και Ρετζίκι να είναι η ίδια με εκείνην που ταξίδεψε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική, καθώς όπως λέει δεν υπάρχουν ακόμη δύο ταυτόχρονες μαρτυρίες για θέαση αρκούδας σε σημεία της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Στεφάνου επιπλέον αποδίδει τις εμφανίσεις της αρκούδας στο γεγονός ότι το θηλαστικό έχει χαθεί, καθώς όπως λέει «φαίνεται ότι η αρκούδα εγκλωβίστηκε στην κάτω πλευρά της Περιφερειακής Οδού». Εκτιμά επιπλέον πως «λογικά έτυχε να περάσει στη συγκεκριμένη πλευρά κατά λάθος και τώρα απλώς δεν μπορεί να επιστρέψει εκεί και πηγαινοέρχεται μέχρι να τα καταφέρει».

Γνωστοποιεί επιπλέον πως τις επόμενες ημέρες άνθρωποι από το Δασαρχείο, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους ΟΤΑ δεν αποκλείεται να συναντηθούν με τους ανθρώπους του «Αρκτούρου», προκειμένου να εκπονηστεί κάποια τακτική ώστε το ζώο να οδηγηθεί ξανά σε οικείο για εκείνο περιβάλλον.

«Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά παίρνουμε οδηγίες από τους γνώστες και κινούμαστε ανάλογα», λέει στο GRTimes η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Παρασκευή Λιόλιου.

«Οι ειδικοί ακολουθούν τα ίχνη της αρκούδας και προσπαθούν να την εντοπίσουν», προσθέτει ακόμη, λέγοντας παράλληλα πως και οι άνθρωποι του δήμου περιπολούν με εκείνους του δασαρχείου, τη στιγμή μάλιστα που για τις εμφανίσεις του μεγαλόσωμου ζώου έχει ενημερωθεί και το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας-Χορτιάτη.

«Το ζώο είναι φοβισμένο και περιφέρεται, οπότε πρέπει να το βοηθήσουμε να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον», προσθέτει η κ. Λιόλιου, ξεκαθαρίζοντας πως «βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς, καθώς, πέρα από την υγεία και την ευημερία του θηλαστικού, μας ενδιαφέρει να μην απειληθούν ανθρώπινες ζωές και να μην προκληθούν ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων».