ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά το θάνατο από λεπτοσπείρωση στην Κέρκυρα

Ανησυχία έχει προκαλέσει το πρόσφατο περιστατικό στην Κέρκυρα όπου ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση.

Ο ΕΟΔΥ με κλιμάκιο που απέστειλε στην περιοχή πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους, ενώ ενημέρωσε τους κατοίκους και τις αρχές της περιοχής για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούν ώστε να μην κινδυνέψουν από λεπτοσπείρωση.

Παράλληλα δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κλπ).

Επίσης γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
Αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά