ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση Πατούλη με Αθ. Κυριαζή – Στο επίκεντρο η έρευνα και η καινοτομία

Η πορεία υλοποίησης των δράσεων και η χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2021-2027 στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και του Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Αθ. Κυριαζή
Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε σε δράσεις καινοτομίας και στηρίζουμε έμπρακτα την έρευνα και την επιχειρηματικότητα»

Oι συνέργειες σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, η πορεία υλοποίησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από την Περιφέρεια και οι δυνατότητες ένταξης νέων προγραμμάτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2021-2027 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Αθ. Κυριαζή.

Επιπλέον έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία αξιολόγησης των προτάσεων και των προγραμμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση ερευνητικών έργων που προωθούν τη καινοτομία, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ενισχύουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει έργα έρευνας και καινοτομίας, ο προϋπολογισμός των οποίων  ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στο καλό κλίμα συνεργασίας και επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής επενδύει σε  δράσεις καινοτομίας και στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα. «Προτεραιότητά μας αυτή την περίοδο είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτό επενδύουμε σε δράσεις καινοτομίας, με αναπτυξιακό πρόσημο. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για την αναζήτηση και νέων τρόπων στήριξης του επιχειρείν και διασύνδεσης της έρευνας και την καινοτομίας με την παραγωγή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Αθ. Κυριαζή για την εποικοδομητική συνεργασία» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Ο κ. Κυριαζής με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη συνεργασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αναπτυχθούν δράσεις με στόχο να υλοποιηθούν  προγράμματα που θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία .

 

Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας

Μεταξύ άλλων οι δράσεις που προτίθεται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027 αφορούν:

Στη στήριξη των υφιστάμενων και δημιουργία νέων ερευνητικών υποδομών
Στην ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του περιφερειακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων – υπηρεσιών, με έμφαση στη βιομηχανική έρευνα και στην πειραματική ανάπτυξη στους τομείς εξειδίκευσης της Αττικής
Στην ενίσχυση του συστήματος διακυβέρνησης και παρακολούθησης της περιφερειακής στρατηγικής RIS3 και προώθηση της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης (ΚΕΚΠΑ)
Στην προώθηση διεθνών διαπεριφερειακών συνεργασιών και επενδύσεων στην καινοτομία (Interregional Innovation Investments)
Στη στήριξη της δημιουργίας και εξέλιξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) έρευνας και καινοτομίας
Στην υποστήριξη επιχειρηματικών – εμπορικών σχεδίων εκμετάλλευσης καινοτομιών από νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής τους σε εκκολαπτήρια και δίκτυα στήριξης
Στην ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων (clusters) για την παραγωγή καινοτομίας
Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω δράσεων ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.