3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζει να τρέμει η γη στην Ελασσόνα! Δείτε εικόνες από τις ζημιές! Τι λένε οι σεισμολόγοι

Με πολλή προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την ακολουθία μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές που προκάλεσε

Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι γνωστή για τη δραστηριότητά της και η δόνηση των 6 Ρίχτερ δεν προκάλεσε έκπληξη.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.

Ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών είπε ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι «ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου» και πως μετά τη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ. Παρότι, όπως είπε, η ακολουθία δείχνει να είναι φυσιολογική για τις πρώτες ώρες «φυσικά θέλει παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για την ώρα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο σεισμός θέλει προσοχή «γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία». Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες».