ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη 43χρονος για κατασκοπεία

Ακόμα μια περίπτωση κατασκοπείας σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κω, λίγους μήνες μετά την υπόθεση της Ρόδου, όπου είχαν συλληφθεί δυο κατηγορούμενοι. Στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Κω προχώρησαν στη σύλληψη του 43χρονου για παράβαση του ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις), πλαστογραφία και κατασκοπεία. Στην κατοχή του βρέθηκαν ύποπτα βίντεο με καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού, με αποτέλεσμα να κατασχεθεί η συσκευή του κινητού του τηλεφώνου.

Εμπλεκόμενος σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών
Ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε ακόμα μια υπόθεση, καθώς καθώς τη Δευτέρα εντοπίστηκε να διακινεί παράνομα δύο γυναίκες.Ειδικότερα, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και αφού αρχικά διέμεναν στην Κω, έπειτα με πλαστά έγγραφα προωθούνταν στην ενδοχώρα. Ο 43χρονος εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας να συνοδεύει μία 23χρονη και μία 27χρονη σε στάση ταξί εντός της πόλεως. Οι δύο νεαρές συνελήφθησαν έξω από τον αερολιμένα της Κω, καθώς κατά τον έλεγχο υπέδειξαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο άνδρας αρνείται τις κατηγορίες και δεν έχει αποκαλύψει γιατί είχε αυτό το υλικό, όπως μετέδωσε το Open.

Ο 43χρονος Αιγύπτιος φαίνεται πως δεν δρούσε μόνος του, καθώς λίγες ώρες μετά το παραπάνω συμβάν σκάφος του Λιμενικού Καλύμνου εντόπισε σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές. Ύστερα από καταδίωξη, εντοπίστηκαν οκτώ άνθρωποι στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων και μεταφέρθηκαν στον επιβατικό λιμένα Κω. Έπειτα από μαρτυρίες των επιβαινόντων, ένας 23χρονος αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους επτά ως ο διακινητής – χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια. Τον άνδρα αναγνώρισαν και η 23χρονη και η 27χρονη που είχαν συλληφθεί νωρίτερα. Ο νεαρός συνελήφθη για παράβαση του ν. 3386/2005 όπως ισχύει (παράνομη είσοδος), του ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση προσώπων) και του άρθρου 98 Π.Κ. (έγκλημα κατ’ εξακολούθηση), σύμφωνα με το Λιμενικό.

Ικανοποίηση για τον Υπουργό Ναυτιλίας
Την ικανοποίηση του για την εξάρθρωση του δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. «Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για μία ακόμα φορά, λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. «Η Ελλάδα έχει και φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα της και καταπολεμά τα κυκλώματα διακίνησης που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, συχνά κάτω από την προστασία της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους».