ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη από τους γονείς των απεργών πείνας Ρωμανού – Μιχαηλίδη. Πατέρας Ρωμανού: «Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί στο παιδί μου»

ImageHandler (1)

Οι γονείς των αναρχικών κρατούμενων και απεργών πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη και Νίκου Ρωμανού, παραχώρησαν στο θέατρο «Εμπρός».

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανο, τον λόγο πήρε πρώτη η μητέρα του Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου (συμμετείχε στη ληστεία στο Βελβεντό με τους απεργούς πείνας) και η οποία είναι γιατρός «Μιλάω ως μάνα και γιατρός», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Ρωμανός είναι η «ενσάρκωση της αντίστασης», αλλά και πως το κράτος πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτή τη στιγμή οι απεργοί πείνας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η κατάστασή τους δεν είναι καλή», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού δήλωσε πως είναι περήφανος για τον γιο του και ότι

ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί στον Νίκο, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να «καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών του» και πρόσθεσε: «Ο γιος μου δεν στηρίχτηκε στις εντολές κανενός συστήματος».

Ο πατέρας του Γιάννη Μιχαηλίδη, πάλι, έκανε έκκληση να επιτρέψουν στους «πολιτικούς κρατούμενους και τον γιο του» να ασκήσουν το «δικαίωμα στην εκπαίδευση» και πρόσθεσε: «Το παιδί μου έλεγε ότι η εξουσία τιμωρεί και δεν το πίστευα τότε. Δεν ήξερα. Τώρα ξέρω τη δήλωσή του».ενώ ο πατέρας του Δημήτρη Μπουρζούκου τόνισε ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά». «Ενας λαός που δεν έχει μπροστά του, σαν οδηγό, τη δημοκρατία διαλύεται», πρόσθεσε. «Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιών αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οικογένειες των δύο απεργών πείνας.