ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Σύψας για άνοιγμα Δημοτικών: «Είναι καλύτερα τώρα παρά το φθινόπωρο»

Στο άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, ο οποίος εξήγησε πως οδηγήθηκαν οι ειδικοί στην απόφαση αυτή.

«Η εικόνα που είχαμε από το άνοιγμα των σχολείων ήταν πάρα πολύ καλή. Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε. Είναι ο καλύτερος καιρός τώρα, που έχουμε χαμηλή επιδημία, τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είναι καλύτερα τώρα παρά το φθινόπωρο», είπε ο κ. Σύψας, σημειώνοντας πως τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Στην Ελλάδα η επιδημία έπεσε απότομα όταν έγινε lockdown. Τα σχολεία είχαν μια πολύ χαμηλότερη συνεισφορά στον έλεγχο της επιδημίας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τη επιδημία από ότι κινδυνεύουν οι ενήλικες», είπε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Σύψας σημείωσε πως είναι αναγκαίο, ωστόσο δε θα πρέπει να χαλαρώσουμε.

«Η χαλάρωση είναι μια πολύ κακή ιδέα. Σε άλλες χώρες οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση χαλάρωση, τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τον κανόνα της απόστασης».

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ο ιός είναι ακόμα εδώ, και μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου κλείσιμο περιοχών και επιχειρήσεων αν τα πράγματα ξεφύγουν.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι αναγκαίο, ενώ αποτελεί κοινή γνώση ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή» τομή και αυτή είναι ο ελεγχόμενος τουρισμός.

«Αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε να έχουμε και τουρισμό και οικονομική δραστηριότητα και σχετική ασφάλεια απέναντι στον ιό».

Όσον αφορά στα γυμναστήρια, είναι μέρη που ευνοούν τη διασπορά του ιού, γι’ αυτό και θα καθυστερήσουν να ανοίξουν.

«Δεν είναι προτεραιότητα στο άνοιγμα της κοινωνίας. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν θα ανοίξουν με κανόνες ασφαλείας».

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη και για το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, πάντα με κανόνες ασφαλείας, ενώ για το νέο κύμα της πανδημίας ανέφερε ότι θα εμφανιστεί στα τέλη του φθινοπώρου.

«Εφόσον θα έρθει, θα είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι».