ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Σύψας: Η επιδημία της παραπληροφόρησης είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό! Πότε αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων

Επικίνδυνο περισσότερο και από τον ίδιο τον κορωνοϊό είναι το κίνημα κατά της μάσκας αλλά και κάθε παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία, όπως τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

«Είναι φοβερά επικίνδυνο, είναι η λεγόμενη επιδημία της παραπληροφόρησης, είναι το ίδιο επικίνδυνο με την επιδημία, γιατί είναι παράγοντας που πυροδοτεί την επιδημία και επαυξάνει τις συνέπειες της πανδημίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν έκρυψε πως είναι προφανές ότι το άνοιγμα των σχολείων θα πιέσει τον δείκτη R, τον δείκτη μετάδοσης της επιδημίας, αλλά η πίεση θα είναι ελάχιστη και «δεν μας ανησυχεί». Εν συνεχεία χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως «έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρουσμάτων» και δεν βρισκόμαστε σε επιθετική φάση, ενώ σημείωσε πως τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους οι επιστήμονες θεωρούν πως θα υπάρξει ύφεση του αριθμού κρουσμάτων.

Σχολεία

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε πως οι ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο. «Δεν θα κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι και τα σχολεία κλειστά για να προστατεύσουμε τους ενήλικες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

«Ο χειμώνας είναι δύσκολος γιατί θα έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο». Εκτίμησε μάλιστα ότι κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό και με τη γρίπη. «Ελπίζουμε αυτό να μην είναι έντονο», είπε.

Ο κ. Σύψας προειδοποίησε και για το εμβόλιο, λέγοντας πως όταν βρεθεί και όταν έρθει, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και αυτό δεν γίνεται. «Το εμβόλιο δεν θα λύσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και μέχρι την άνοιξη του ’21 θα πρέπει να ζούμε με τον ιό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως θα είναι η «απόλυτη» απάντηση στον κορωνοϊό.