ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συστήνεται ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του Bullying στα σχολεία

Τα κρούσματα βίας στα ελληνικά σχολεία αυξάνονται συνεχώς και οι γονείς βιώνουν πλέον έντονα την ανησυχία για το τι μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν καθημερινά τα παιδιά τους. Το πρόσφατο περιστατικό, όπου ένας έφηβος μαχαίρωσε συμμαθητή του στο προαύλιο του σχολείου τους, σήμανε συναγερμό που έφτασε μέχρι το υπουργείο Παιδείας, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της υφυπουργού για άμεση λήψη προληπτικών μέτρα εναντίον της βίας στα σχολεία και του σχολικού εκφοβισμού.

Σε συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι το Υπουργείο θα κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του δυσάρεστου φαινομένου της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία μας με στόχο την στήριξη των ίδιων των σχολικών κοινοτήτων στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Οι κινήσεις αυτές θα περιλαμβάνουν ενημερωτική καμπάνια, αλλά και τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εκπαιδευτικούς φορείς.

«Παρακολουθούµε µε µεγάλη προσοχή το θέµα της σχολικής βίας και ενηµερωνόµαστε άµεσα από τα στελέχη της Εκπαίδευσης για όποια κρούσµατα εκφοβισµού προκύπτουν στα σχολεία µας», τόνισε η υφυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Εχουµε ήδη προχωρήσει, έπειτα από συναντήσεις µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις απαραίτητες ενέργειες για την ανανέωση του υλικού που µοιράζεται στα σχολεία από αυτό το υπουργείο και θα επανασυστήσουµε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας µια συντονιστική οµάδα που θα ασχοληθεί µε την αντιµετώπιση του φαινοµένου, και σε συνεχή συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία, µε τις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις και τους διευθυντές Εκπαίδευσης θα υπάρξει δραστική αντιµετώπιση των όποιων περιστατικών αλλά και δράσεις ενηµέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη αυτών. Με τη βοήθεια των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για τη στήριξη της σχολικής κοινότητας.»

Το ζήτημα του εκφοβισμού, όμως, είναι βαθύτερο και πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο παιδείας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό ότι, κλείνοντας τη δήλωσή της, η κα Ζαχαράκη εστίασε στην πρόθεση του υπουργείου να εντάξει στην ύλη του σχολείου μια θεματική πολύ χρήσιμη στον αγώνα κατά της βίας, εκείνη του «σεβασμού στον άλλον».

«Θέλουµε οι µαθητές µας», είπε, «να λαµβάνουν µια πολύπλευρη και σφαιρική µόρφωση για τη διαµόρφωση ολοκληρωµένων προσωπικοτήτων σε µια πραγµατικότητα που αλλάζει µε µεγάλες ταχύτητες».

Πηγή: ethnos.gr