ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tα απομεινάρια μιας φλεγόμενης νύχτας – Η Αθήνα και άλλες πόλεις μετρούν τις πληγές τους

exarxeia4

Τις πληγές τους από τα επεισόδια που σημειώθηκαν για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μετρούν από τις πρώτες πρωινές ώρες η Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις. Μόνο στην πρωτεύουσα η αστυνομία προέβη σε 211 προσαγωγές, ενώ εξαιτίας των επεισοδίων υπέστησαν ζημιές καταστήματα και περίπτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια και άλλα σημεία του κέντρου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ανάμεσα σε ομάδες ατόμων που πετούσαν μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς.

Τα επεισόδια άρχισαν περίπου στις 8 το βράδυ μετά την πορεία Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, φανάρια και περίπτερα στην Πανεπιστημίου, ενώ πυρπόλησαν αυτοκίνητα στην Εμμανουήλ Μπενάκη και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Ασφυκτική ήταν για πολλές ώρες η ατμόσφαιρα στο κέντρο από βόμβες μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που εκτοξεύονταν από κουκουλοφόρους και αστυνομικούς αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση των ειδικών οχημάτων που εκτοξεύουν νερό στους διαδηλωτές, στην Ομόνοια και την Στουρνάρη. Τη νύχτα οι συμπλοκές περιορίστηκαν στα Εξάρχεια και στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, όπου στήθηκαν οδοφράγματα.

Επεισόδια στις πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, στα Χανιά, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα.

Το Σάββατο το βράδυ έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, άγνωστοι συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών, προκειμένου να τους απωθήσουν. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν 10 με 15 προσαγωγές.

Οι συγκεκριμένοι εξετάζονται μαζί με άλλους επτά υπόπτους, τους οποίους προσήγαγε η αστυνομία το απόγευμα όταν ομάδα άγνωστων πέταξε κροτίδες σε εμπορικό κατάστημα στην οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα που υπήρχαν μέσα πελάτες. Επικράτησε πανικός και επενέβη η Πυροσβεστική. Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Βέροια όπου η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου, όπου μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.

Στην Πάτρα, η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις μετά από τη ρήψη μολότοφ κατά τη διάρκεια της μαθητικής και φοιτητικής πορείας. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμό διαδηλωτή.

Το χρονικό των επεισοδίων

Την ώρα που η πορεία πλησίαζε στο τέλος της, ομάδες ατόμων έσπασαν μάρμαρα, στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους επί της οδού Πανεπιστημίου. Η αστυνομία απάντησε με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην Ομόνοια, όπου κατευθύνθηκε το ένα μέρος της πορείας και στα Εξάρχεια, όπου κατευθύνθηκε ένα δεύτερο μέρος.

Τα επεισόδια μετά τις 21.00 επικεντρώθηκαν στα Εξάρχεια, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ομάδων ατόμων με ρίψεις μολότοφ και χημικά, γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου.

Ακολούθησαν οδομαχίες ανάμεσα στου διαδηλωτές και την αστυνομία, αλλά και ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων και ειδικότερα στις οδούς Στουρνάρη, αλλά και στην Σολωμού.

Εκτός από την χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, η αστυνομία χρησιμοποίησε και τα ειδικά οχήματα «Αίαντας» που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Μάλιστα αργά το βράδυ στις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια πήρα μέρος και άνδρες των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ)

Ένταση επικράτησε και στη ΓΣΕΕ όπου τελεί υπό κατάληψη ατόμων αλληλέγγυων στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν προσαγωγές, ενώ ο εξωτερικός χώρος του κτηρίου είναι αποκλεισμένος από άνδρες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η μαθητική συγκέντρωση για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Προπύλαια και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στην οποία  συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, σύλλογοι εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φορείς χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.