3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τα δύο όπλα στη μάχη για τη χαλάρωση του lockdown – Γιατί ζήτησαν χρόνο οι επιστήμονες

Το self testing σε συνδυασμό με τα rapid tests και την εκστρατεία του εμβολιασμού κατά είναι πλέον η ελπίδα για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας χωρίς περιοριστικά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες.

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα σχολεία και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Το πρώτο όπλο όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown είναι ο εμβολιασμός. Ήδη από την Πέμπτη, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πολίτες στην Ελλάδα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης να προσεγγίζει το 10%.

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου και τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Για τα σχολεία, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτικό το self test και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς μία φορά την εβδομάδα.

Υποχρεωτικό θα είναι και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια, επιχειρήσεις κλπ.

Με αυτό το δεδομένο της υποχρεωτικότητας του self testing οι επιστήμονες είδαν θετικά το σχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου.

Με την οικονομία να εξαντλεί τις αντοχές της, η κυβέρνηση επιθυμεί τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 5 ή το αργότερο στις 12 Απριλίου, καταρχήν με την μέθοδο του click away ή του click in shop.

Όσον αφορά στην άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο, πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι βρίσκεται σε κάθε περίπτωση προ των πυλών.

Παρότι προβλέπεται ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, οι ειδικοί βλέπουν σημάδια ότι η πανδημία εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης.

Ωστόσο πριν υπάρξει ασφαλής εικόνα ότι ομαλοποιείται η κατάσταση σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων και νέων εισαγωγών, και ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, οι επιστήμονες έκριναν ότι θα πρέπει να έχουν λίγες ακόμη ημέρες στη διάθεση τους για να αποφανθούν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αλλά και για την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων.