slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα δύο σενάρια για την διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα! Τι λένε τα επιδημιολογικά μοντέλα για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων!

Στα 418 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ωστόσο επιδημιολογικό μοντέλο υποστηρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να ανέλθει σε 2.000-3.000!
Η χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα στο νούμερο αυτό προκάλεσε ανησυχία.

Το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συμβουλεύεται και μαθηματικά μοντέλα που έχουν ως βάση τους τα χαρακτηριστικά του ιού, τα σοβαρά νοσηλευόμενα περιστατικά και τους θανάτους.

«Σε αυτά τα μοντέλα δουλεύει ειδική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την κυρία Βάνα Σύψα, από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Η κυρία Σύψα έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα αυτό και παγκόσμια αναγνώριση. Η εκτίμηση από την ομάδα της είναι πως βάσει των νέων ως τώρα δεδομένων, έχουμε περίπου 2.000 με 3.000 περιστατικά στον πληθυσμό, αλλά με αρκετή αβεβαιότητα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε λέγοντας ότι όσο συνεχίζεται η καταγραφή της επιδημίας στη χώρα μας, τόσο καλύτερες εκτιμήσεις θα μπορούν να κάνουν για την εξέλιξη και την πορεία της οι ειδικοί.

Βάση δεδομένων και με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων οι ειδικοί κατέληξαν σε δύο πιθανά σενάρια αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο δύο ερευνητές προέβλεπαν στις αρχές Μαρτίου ότι θα περιορίζονταν οι εισαγόμενες περιπτώσεις με περιορισμένη τοπική μετάδοση, όπως και συνέβη καθώς απομονώθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καθώς και οι επαφές τους ενώ μετά τις 5 Μαρτίου ξεκίνησε σταδιακά και η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του συγχρωτισμού (κλείσιμο σχολείο, καταστημάτων, αυτό-περιορισμός στις μετακινήσεις κ.λπ).

Το δεύτερο σενάριο βασίστηκε στα σενάρια της Γουχάν και της υπόλοιπης Κίνας, όπου μέχρι τις 4 Μαρτίου είχαν δηλωθεί 67.332 περιπτώσεις από τη Ουχάν (115 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους) και 13.090 από την υπόλοιπη Κίνα (ένα περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους). Βάσει αυτών προέβλεψαν ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν την υπόλοιπη Κίνα, πλην της Ουχάν, είναι πιθανό να έχει 100 κρούσματα που σημαίνει 2 θανάτους και ζήτηση για λιγότερες από 10 κλίνες ΜΕΘ. Αντίθετα, βάσει των δεδομένων που αφορούν μόνο στην Ουχάν το προγνωστικό μοντέλο κάνει λόγο για περίπου 12.000 κρούσματα και 280 θάνατοι, ενώ η ζήτηση για ΜΕΘ να φτάνει τις 740 κλίνες.

Σχολιάζοντας τα δύο αυτά σενάρια, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ακραία σενάρια και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όπως το νούμερο των 2.000 – 3.000 θετικών κρουσμάτων που ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Αλλά ακόμα κι αν αυτό το νούμερο φτάσει να επαληθευθεί, οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα πρόκειται για ήπια νόσηση, με τη θνητότητα να μην ξεπερνά το 1%, δηλαδή λιγότερο από 1 θάνατο ανά 300-500 κρούσματα. Δεδομένου ότι έχουμε ήδη καταγράψει 5 θανατηφόρα κρούσματα, ακόμα κι αν οι ασθενείς φτάσουν τους 2.000 – 3.000 οι θάνατοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 10.