ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μεγάλα έργα του Πειραιά, αντέχουν στην κρίση: Πειραιάς – αεροδρόμιο σε 40 λεπτά

ta-erga-tou-peiraia

Το ερχόμενο καλοκαίρι η μετακίνηση των τουριστών και των κατοίκων του Περαία από το λιμάνι στο αεροδρόμιο θα γίνεται σε μόλις 40 λεπτά μέσω του προαστιακού. Τα έργα ηλεκτροκίνησης στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας προχωρούν και αναμένεται σταδιακά να ολοκληρωθούν δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Αττικής εναλλακτικές και τους επισκέπτες λύσεις όσον αφορά τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Ηδη, χτες, παραδόθηκε σε λειτουργία, ύστερα από μια πενταετία καθυστερήσεων, ο σταθμός του Ταύρου, που αποτελεί τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Πειραιά και Αθηνών.

Εξάλλου, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Αφίδνες-Οινόη και Αφίδνες-Χαλκίδα, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα είναι πλήρως ηλεκτροδοτούμενη η γραμμή από την Αθήνα ως την Τιθορέα. Στο τμήμα Αθήνα-Πειραιάς, η ηλεκτροδότηση αναμένεται να έχει εγκατασταθεί ως τον Μάϊο του 2015. Το μοναδικό τμήμα που θα απομένει χωρίς ηλεκτροκίνηση θα είναι το Τιθορέα-Δομοκός.

 

Πρώτο βήμα ο σταθμός του προαστιακού στον Ταύρο

Ο νέος σταθμός του Ταύρου, που εγκαινιάστηκε χτες από τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοίδη, βρίσκεται μεταξύ Ρουφ και Ρέντη και αρχικά θα λειτουργεί χωρίς ανελκυστήρες (αναμένεται να λειτουργήσουν τους πρώτους μήνες του 2015). Εκτιμάται ότι ο σταθμός του Ταύρου θα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επιβατών καθημερινά, δεδομένου ότι βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ηδη, με τον προαστιακό μετακινούνται κάθε μέρα από τον Πειραιά ως την Αθήνα περίπου 4.000 επιβάτες με συνολικά 36 δρομολόγια (18 δρομολόγια ανά κατεύθυνση).

Η επέκταση του Μετρό του Πειραιά

metro-peiraias-2014

7.6 χλμ, 6 Σταθμοί

Ο σταθμός Πειραιάς θα αποτελέσει συγκοινωνιακό κόμβο που θα συνδέει τις γραμμές 1 & 3, το λιμάνι, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το τραμ.

Η επέκταση αυτή θα προσφέρει την απ’ ευθείας σύνδεση μεταξύ του λιμανιού και του αεροδρομίου.

Επιβατική κίνηση: 132.000 επιβάτες ημερησίως

Προϋπολογισμός Έργου : 730 εκατ. €

Χρόνος αποπεράτωσης : τέλη του 2017

Έναρξη κατασκευής: Μάρτιος 2012

Το Τραμ στον Πειραιά

tram-peiraias-2014

5,4 χλμ. μονής γραμμής

12 νέοι σταθμοί

Ανακατασκευή του υφιστάμενου τερματικού Σταθμού στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.)

Προϋπολογισμός: 127 εκ. €

Περίοδος κατασκευής: περίπου 2 έτη

Πηγή: iefimerida.gr