ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους γονείς μετά το κλείσιμο των σχολείων

Η παροχή άδειας 15 ημερών στους γονείς περιλαμβάνεται μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων μετά την απόφαση για το λουκέτο στα σχολεία για 14 ημέρες.
Η αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν για τους εργαζόμενους γονείς από το λουκέτο σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος κατά το οποίο, ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και ένα άλλο θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.
Σε πρώτο στάδιο, οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ανέρχονται σε 15.

Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά, οι ημέρες άδειας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν, όπου είναι δυνατό, την εργασία με ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του ιού στους χώρους εργασίας, αλλά και τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.