ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μοιραία λάθη που έκαναν οι δύτες στην Κάρπαθο

Σε εξέλιξη είναι η τελευταία πράξη της τραγωδίας στην Κάρπαθο, με την επιχείρηση για την ανάσυρση της δεύτερης σορού από το υποθαλάσσιο σπήλαιο, στην θαλάσσια περιοχή Σώκαστρου.

Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής τη διαδικασία ανάσυρσης των δύο δυτών που βρίσκονταν σε βάθος περίπου 50 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αργά το απόγευμα ανέσυραν τη μια σορό, η οποία μεταφέρθηκε στα Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης ήταν αρκετές κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη του ΛΣ, οι δύο άτυχοι δύτες βρίσκονταν σε απόσταση 15 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου ενώ η ορατότητα ήταν μόλις στα 5 εκατοστά. Στήθηκε από τους βατραχανθρώπους της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων του Λιμενικού ένα δίκτυο με σχοινί και φακούς σε όλη τη διαδρομή, ένας «μίτος της Αριάδνης» δηλαδή, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τις σορούς και στη συνέχεια να τις ανασύρουν.

«Το παιχνίδι της μοίρας»
Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Δώρα Βογιατζάκη, όταν οι τρεις αυτοδύτες είδαν την υποθαλάσσια σπηλιά αποφάσισαν να την εξερευνήσουν. Μπήκαν μέσα πρώτα οι δύο Τσέχοι και ο Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο του σπηλαίου, όπως συνηθίζεται για λόγους ασφάλειας. Όμως, σύντομα ο ένας Τσέχος, αυτός που τελικώς διασώθηκε, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός, όπως περιέγραψε ο ίδιος ο διασωθείς. Ήταν μια κίνηση που του έσωσε τη ζωή!

Η ορατότητα ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει σωστά και την ποσότητα των αερίων για μια τέτοια κατάδυση. Όταν ο Τσέχος που είχε μείνει έξω από το σπήλαιο ένιωσε ότι ο αέρας στις μπουκάλες του τελειώνει προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους δύο οι οποίοι ωστόσο είχαν απομακρυνθεί και όπως εικάζεται ίσως είχαν ήδη χάσει τις αισθήσεις τους. Αναδύθηκε τότε στην επιφάνεια και ειδοποίησε τα σωστικά συνεργεία.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος:  «Βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική».