ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Rafale και οι στρατηγοί του…Ερντογάν

Η Ελλάδα αναγκάζεται από την τουρκική επιθετικότητα να προχωρήσει σε ένα μπαράζ εξοπλισμών.Οι ανάγκες είναι πράγματι πολλές, σε ότι αφορά το εύρος των αγορών που θα έπρεπε ομως να είχαν προγραμματιστεί να γίνουν εδώ και χρόνια για να είμαστε και σήμερα και τα επόμενα χρόνια καλυμμένοι και σταθερά σε ένα επίπεδο που θα επέτρεπε την χωρίς εκπλήξεις κάλυψη των αναγκών της χώρας.Και με κέρδος για την αμυντική βιομηχανία και την εθνική οικονομία.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Αυτά όμως αν υπήρχε το σχέδιο που από ότι φαίνεται δεν υπήρξε. Στο σήμερα η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ασχοληθεί με το νέο τυφέκιο που χρειάζεται ο στρατός της ή τα νέα τζιπ επειδή η απειλή της επιβάλλει για την επιβίωση της να βρει απαντήσεις σε θάλασσα και αέρα.
Στην θάλασσα τα πράγματα ίσως να είναι πιο απλά. Η Ελλάδα θέλει πλοία που να παρέχουν ομπρέλα αντιαεροπορικης  προστασίας περιοχής.
Το όνειρο του να ναυπηγηθουν τα πλοία στην Ελλάδα μάλλον πάει περίπατο ενώ η υπόθεση «γαλλικά πλοία » θα έχει πάντα ένα ερώτημα,καιριο στην περίπτωση μας, το πότε θα τα δούμε απέναντι από τα τουρκικά.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η εκπαίδευση των πληρωμάτων,  η ένταξη στον στόλο λένε πως η απάντηση»γρήγορα» δεν υπάρχει.
Σε άλλες εναλλακτικές λύσεις το ερώτημα αλλάζει και γίνεται «αν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πιο γρήγορα, μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες σύμφωνα με τις απαιτήσεις»;

Ας δούμε και την υπόθεση αεροσκάφη. Η Τουρκία με τον ένα ή άλλο τρόπο θα προχωρήσει στην απόκτηση αεροσκαφών stealth.
Απέναντι τους η Ελλάδα δεν έχει απάντηση.
Στην τωρινή κρίση η Τουρκία αν τραβήξει τα πράγματα στα άκρα δεν προλαβαίνει με κανέναν τρόπο να παραταξει αεροσκάφη stealth.
Η Ελλάδα ανάμεσα στο σημαντικό (η άμυνα απέναντι σε έναν δύστροπο γείτονα που σίγουρα και σε λίγα χρόνια θα ξαναδημιουργήσει κρίση ) και στο επείγον τρέχει να καλύψει το επείγον.

Και εδώ όμως μπαίνει το ερώτημα αν η Ελλάδα χρεωθεί για ένα αεροσκάφος 4,5 γενιάς που και αυτό θα είναι μονο μετά απο πολλούς μήνες ετοιμοπόλεμο στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας (στο καλό σενάριο) και θα κοστίσει και σε κόσμο που πρέπει να αφιερωθεί στην χρήση και υποστήριξη του νέου τύπου που θα μπει στο οπλοστάσιο της ΠΑ θα μπορέσει να αγόρασει και την προστασία της όταν ο γείτονας έχει αόρατα αεροσκάφη;
Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί πώς στα παιχνίδια του Ερντογάν στρατηγικός στόχος είναι και η οικονομική της εξόντωση, και να υπολογίσει πως ανεξάρτητα από τις διαψευσεις των Τούρκων ένα σενάριο που λέει πως σήμερα οι στρατηγοί του Ερντογάν μπορεί να εκτιμούν πως οι συνθήκες δεν είναι αυτές που θέλουν αλλά μπορούν να διαμορφωθούν όπως τις επιθυμούν είναι πιθανό.

Αν σήμερα,οπως γράφουν διεθνή ΜΜΕ, τα Rafale μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία το ερώτημα είναι ποια ισορροπία θα υπάρχει αν οι Τούρκοι έχουν 5ης γενιάς αεροσκάφη, και αν το «τυρακι» του σήμερα έχει παγίδα για αύριο.
Πως θα απαντήσει η χώρα μας; Θα πάρει και άλλα αεροσκάφη;Θα πάρει και άλλα δάνεια για αλλά αεροσκάφη; Θα πάρει καποια άλλη απάντηση στην απειλή; Θα αναπτυχθεί ίσως κάποιο σύστημα εντοπισμού που πριν κάποια χρόνια είχε παρουσιαστεί στο ΓΕΑ;

Η Ελλάδα έχει το σημαντικότερο»όπλο» στα χέρια της.Εχει αποφασίσει να αγόρασει ασφάλεια.Εχει τα λεφτά.Μια ασφάλεια που όπως φαίνεται θα την πληρώσει ακριβά και δεν μπορεί να στηριχθεί σε φιλοσοφικές προσεγγίσεις για έξυπνες άμυνες και διττου, στρατιωτικού και πολιτικού τύπου, λυσεις που θα σταματήσουν ακριβά και έξυπνα όπλα του αντιπάλου.
Η λύση λοιπόν πρέπει να ανταποκρίνεται στις θυσίες των πολιτών οι οποίοι τελικά στην Ελλαδα διαχρονικά πληρωνουν (τουλάχιστον όσοι πληρώνουν…) για να έχουν Υγεία και δεν εχουν, Παιδεία και δεν εχουν, και Ασφάλεια εσωτερική και εξωτερική που από οτι φαίνεται απο το άγχος που υπάρχει για νέους εξοπλισμούς εδώ και τώρα εχουν σε χαμηλότερο βαθμο από ότι πρέπει.
Επιβάλλεται να ικανοποιεί άμεσα ανάγκες του σήμερα αλλα και των επόμενων ετών, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να τα αγοράσει όλα οσα χρειάζεται πρέπει να βρει άλλους τροπους, πιθανώς να διεκδικήσει μία ενοικίαση καποιων οπλικών συστημάτων και να παραγγείλει και ότι θα χρειαστεί σε λίγα χρόνια, και να είναι βέβαιο πως οτι έχει στο οπλοστάσιο της θα υποστηρίζεται και θα έχει υψηλή διαθεσιμότητα συνεχώς.

Η λύση απαιτεί ψυχραιμία και σχεδιο που θα τηρηθεί.
Για να μην ξανατρεχουμε ασθμαινοντας σε λίγα χρόνια.