ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Tα σωματεία εστίασης απευθύνουν 9 αιτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με επιστολή τους αναφέρουν ποια είναι τα θέματα που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση και ζητούν επίλυσή τους

Σε εκτενή επιστολή του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων – Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), που εκπροσωπεί 35.000 καταστήματα και μέλη, αναφέρει – εν αναμονή και του διαγγέλματος, ότι: τα σκληρά, αλλά αναγκαία περιοριστικά μέτρα που ήταν δεδομένο ότι όφειλε να λάβει η κυβέρνησή σας, εμπόδισαν σημαντικά το ποσοστό εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα και πλέον η Ελλάδα ανήκει στους νικητές.

Μάλιστα, απευθύνει 9 αιτήματα προς τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τα εξής:

Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών κλπ.
Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.
Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
Διαγραφή όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως την ημέρα που θα επανέλθουμε σε λειτουργία (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTETV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το κεφάλαιο αυτό θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα στηρίξει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες και προμηθευτές. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 2% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 7000€.
Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

Εθνος