ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα υπερσύγχρονα ισραηλινά drones που αγόρασε η Ελλάδα για τα σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο

Με δύο υπερσύγχρονα ισραηλινά drones παντός καιρού ενισχύεται αεράμυνα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας.

Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAVs Heron τα οποία θα αγοραστούν με leasing, προκειμένου να διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι, η προμήθειά τους είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις τώρα ολοκληρώθηκε, καθώς οι υπογραφές μπήκαν ηλεκτρονικά, ελέω κορονοϊού, μεταξύ των επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων της χώρας μας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία μοντέλα της αγοράς στην κατηγορία του ενώ ένα αντίστοιχο έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα και από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Frontex. Διαθέτει αυτονομία συνεχούς πτήσης έως και 52 ωρών και μπορεί να απομακρυνθεί έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση του.

Πλοηγείται είτε από το έδαφος, είτε με ένα προγραμματισμένο προφίλ πτήσης, είτε με συνδυασμό των δύο. Μπορεί να φέρει πάνω του κάμερες επιτήρησης εδάφους, θερμογραφικές κάμερες, συστήματα πληροφοριών και ραντάρ, συνολικού βάρους 250 κιλών, ενώ δύναται να φέρει ακόμη και πυροβόλο.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία διαθέτει μια παραλλαγή του Heron που χρησιμοποιεί υποσυστήματα σχεδιασμένα στη γειτονική χώρα.

dete.gr

Δείτε φωτογραφίες: