ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στο θρίλερ με την εκταφή του Δημήτρη Μητροπάνου

Το «πράσινο» φως από  το Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Αθηναίων πήρε η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου σε ότι αφορά την εκταφή του από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η χήρα του αείμνηστου τραγουδιστή, Βένια  όπως σας είχαμε ενημερώσει από το star.gr, στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε ζητήσει  από την αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων «να μη συντελεστεί η εκταφή και να παραμείνει ο τάφος εσαεί δεδομένου ότι ο αείμνηστος, όπως μαρτυρείται στον Τύπο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να παραμείνει επισκέψιμος ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας. Ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεισέφερε στον πολιτισμό από το δικό του μετερίζι για πάνω από 45 χρόνια και θεωρούμε εύλογο αίτημα την παραμονή του τάφου του εσαεί στο σημείο, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».

Το θέμα συζητήθηκε, χθες Πέμπτη 10 Μαρτίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Αθηναίων και αποφασίστηκε να μην γίνει εκταφή του σπουδαίου τραγουδιστή, που άφησε την σφραγίδα του στο ελληνικό πεντάγραμμο, έως ότου φτιαχτεί το Μαυσωλείο Καλλιτεχνών στο Α’ Νεκροταφείο. Ωστόσο, η οικογένεια του τραγουδιστή θα πρέπει να εξοφλήσει τον έναν χρόνο παράταση που είχε πάρει. 

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Η υπηρεσία του δήμου αναφέρει πως ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής ένεκεν για να θάβονται πρόσωπα «και μόνον αυτά, με εθνική κοινωνική και πολιτική δράση που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Εθνος». 

Η υπηρεσία δεν εισηγείται θετικά ή αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει και εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που προφανώς υπολειτουργεί. 

Οι τάφοι τριετίας στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών παραχωρούνται με τέλη που κυμαίνονται μεταξύ 1.250-1.850 ευρώ, ενώ οι οικογενειακοί που αγοράζονται κοστίζουν και πάνω από 80.000 ευρώ. 

Παλιότερα, ο δήμος Αθηναίων προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα, οργανώνοντας Μαυσωλείο, ωστόσο, η ιδέα δεν λειτούργησε.