ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα μας… παγώσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Πότε ξεκινάει η διάθεση

Αρχίζει τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά οι τιμή του μάλλον αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να… ζεσταθούν!

Η τιμή του όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει οι εταιρείες πετρελαιοειδών και πρατηριούχοι θα είναι πάνω από 1,14 ευρώ το λίτρο στις αστικές περιοχές μπορεί σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές να αγγίξει το 1,25 ευρώ το λίτρο, ακριβότερα έως και 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η αντίστοιχη τιμή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,025 ευρώ. Οι τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, εξαρτώνται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές. Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξάνονται κατά 33 σεντς ή 0,4% στα 80,59 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξάνονται κατά 26 σεντς ή 0,4% στα 71,23 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα μέχρι το τέλος του έτους θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά.