ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Θεμιστοκλέους: Προχωρά ο εμβολιασμός στις νεαρότερες ηλικίες – Τι είπε για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Στα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά την πορεία του προγράμματος Ελευθερία αναφέρθηκε σήμερα ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στο MEGA, είπε πως «συγκεκριμένη συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα δεν έχει γίνει σε λεπτομερή βαθμό. Τα κίνητρα είναι η μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις και στα θέματα δημόσιας υγείας τα λιγότερα διαγνωστικά τεστ», ενώ σημείωσε πως το μεγαλύτερο κίνητρο για τον εμβολιασμό είναι η προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το πρόγραμμα προχωρά κανονικά, με τους νέους να έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού τους.

Την Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 25 – 29, ενώ στα ραντεβού που ήδη έχουν εξαντληθεί, θα προστεθούν επιπλέον.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το 75% στις ηλικίες άνω των 65 έχουν εμβολιαστεί, ενώ μέλημα τώρα παραμένει να εμβολιαστεί και το υπόλοιπο 25%. «Το εμβόλιο μας προστατεύει και πολλοί συνομήλικοί τους έχουν εμβολιαστεί με ασφάλεια άρα δεν χρειάζεται κανένας φόβος».

Εντός του καλοκαιριού θα έχουμε πετύχει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, το οποίο εξαρτάται από 2 παραμέτρους. Πρώτον, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και δεύτερον τη συμμετοχή των πολιτών. «Αυτές οι δυο παράμετροι θα καθορίσουν το τείχος ανοσίας. Μέσα καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί».

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον εμβολιασμό πολιτών που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, σημειώνοντας πως θα εμβολιαστούν με μία δόση 6 μήνες μετά την ημερομηνία της νόσησής τους.

Σχετικά με τις εγκύους, «κατηγορηματική σύσταση της επιτροπής είναι να κάνουν το εμβόλιο σε όποιον μήνα και να είναι», ενώ έχει συσταθεί επίσης η 2η δόση του εμβολίου να γίνεται με το ίδιο σκεύασμα της πρώτης, καθώς έτσι πετυχαίνετε μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας.