ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Θεμιστοκλέους: Σύσταση και όχι απαγόρευση η οδηγία να κάνουν το AstraZeneca οι άνω των 60

Το AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα καλό εμβόλιο επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος θεμιστοκλέους, μιλώντας για την εμβολιαστική διαδικασία στην χώρα μας μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις.

Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, η οδηγία πως πρέπει να κάνουν το AstraZeneca όσοι είναι άνω των 60, είναι σύσταση και όχι απαγόρευση.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες τη Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης, Σημείωσε δε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.
Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.

«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μια δόση, θα λάβουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με 2 εβδομάδες.