ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα εντοπίζεται σε παιδί

Την αναγκαιότητα άμεσου εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας πως ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί.

«Τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορωνοϊό», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, μεταξύ της πρώτης και δεύτερης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Στην πρώτη είχαμε μόνο τα μέτρα ατομικής προστασίας. Η δεύτερη χαρακτηρίζεται, πρώτον από την μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, την ανατρεπτική με την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου, εξήγησε.Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία, προσθέτοντας πως είναι εύλογη η ανησυχία που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων.

Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος της προσπάθειας εμβολιασμών, υπογράμμισε στη συνέχεια και επανέλαβε πως τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για των εμβολιασμό παιδιών και εφήβων είναι ασφαλή.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αρνητική επίδραση που είχε ο περιορισμός των παιδιών (lockdown), το οποίο καταδεικνύουν διάφορες μελέτες.

«Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και ενδεχομένως και των διστακτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βασικός παράγων είναι η συμμετοχή των γονέων, οι περισσότεροι έχουν ήδη εμβολιαστεί, πρόσθεσε και συνέχισε:

«Ίσως ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστα, να εμβολιαστούν».

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Τρίτη δόση εμβολίου
Όπως έχει ανακοινωθεί, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

Άτομα με μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία) ή άτομα με αιματολογικό καρκίνα την τελευταία πενταετία
Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.