ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θύμα χάκερ καθηγήτρια στο Ηράκλειο – Της πήραν 9.000 ευρώ μέσα σε 1,5 ώρα!

Θύμα χάκερ οι οποίοι της άδειασαν τον τραπεζικό  λογαριασμό, με 9.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 1.5 ώρα έπεσε μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο δράστης έκανε τρεις μεταφορές χρημάτων, την τελευταία μάλιστα παρακολούθησαν και ο διευθυντής και ο προϊστάμενος του τραπεζικού καταστήματος στο οποίο είχε σπεύσει η κάτοχος του λογαριασμού στην αγωνιώδη προσπάθεια της να μπλοκάρει την… αφαίμαξη, χωρίς τελικά να τα καταφέρει.

Η απάτη, γνωστή ως «sim swap», είχε συντελεστεί, ο λογαριασμός της άδειασε και τώρα ζητά από την τράπεζα να της επιστρέψει τα χρήματα αφού την θεωρεί υπεύθυνη.
Ο χάκερ κατάφερε, πιθανότατα με πλαστή εξουσιοδότηση, κατάφερε να βγάλει νέα κάρτα sim του τηλεφώνου της παθούσας, δηλώνοντας απώλεια της παλιάς. Η ενεργοποίηση της νέας κάρτας σηματοδοτεί την απενεργοποίηση της παλιάς, δηλαδή αυτής που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή. Έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του δράστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών (π.χ. λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ).