ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τι απαντά ο Καθηγητής Τζανάκης για το σπάνιο σύνδρομο MIS – C και την τρίτη δόση στα παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για το σπάνιο σύνδρομο MIS-C, που έχει ήδη «χτυπήσει» περισσότερα από 100 παιδιά.

Η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, σε παιδιά και εφήβους.

«Είναι ένα σύνδρομο υπερφλεγμονώδες που χτυπάει πολλά συστήματα, πολλά όργανα μεταξύ των οποίων η καρδιά, οι νεφροί, οι πνεύμονες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμα και σε παιδιά που πάσχουν από κορωνοϊό, δεν ξέρουμε όμως ποιο από τα παιδιά που θα προσβληθεί θα το εκδηλώσει. Εξ ου και τάσσομαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει στα οργανικά συστήματα των παιδιών μακροχρόνια το σύνδρομο αυτό» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Το σύνδρομο αυτό εμφανιζόταν και πριν τον κορωνοϊό μετά από ορισμένες ιώσεις. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν το παιδί τους το εκδηλώνει. Εκδηλώνεται με τέτοια συμπτώματα που θα θορυβηθούν οι γονείς και θα πάνε το παιδί στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της 3ης δόσης για τα παιδιά, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μας λένε ότι πρέπει να δοθεί στα παιδιά η 3η δόση. Η σπανιότητα που εκδηλώνεται μια σοβαρή νόσος, και ειδικά στα εμβολιασμένα παιδιά με δύο δόσεις, αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή έχω την αίσθηση ότι δε θα πρέπει να προβούμε σε αυτή τη στρατηγική».

Δείτε όσα είπε στο MEGA